Celá Lucerna patří Havlové, rozhodl Nejvyšší soud

Nejvyšší soud zamítl dovolání konkurzního správce společnosti C.H.R. ve sporu o polovinu pražského paláce Lucerna. V zásadě tak potvrdil, že celá budova patří Dagmar Havlové, švagrové bývalého prezidenta Václava Havla. Spor trval řadu let.

Pražské soudy v minulosti pravomocně rozhodly, že společnost Chemapol Reality (C.H.R.) prodala Havlové půlku budovy za obvyklou cenu, a vyňaly tím nemovitost z konkurzní podstaty po zkrachovalé firmě.

Havlová získala v první polovině devadesátých let jednu polovinu paláce od svého manžela Ivana Havla. Druhou půlku koupila v roce 1997 společnost C.H.R. od prezidenta Václava Havla. Zaplatila za ni 200 milionů korun, o dva roky později ji pak prodala Havlové za 145 milionů.

Podle konkurzního správce však byla sleva 55 milionů nepochopitelná a C.H.R. prodávala polovinu Lucerny v situaci, kdy měla výrazně omezené možnosti se volně rozhodovat. Spor s konkurzním správcem se vlekl řadu let.

„Po celou dobu protahovaného sporu byla Lucerna zbavena možnosti dávno zamýšleného a zaslouženého rozvoje. Jsme rádi, že můžeme informovat veřejnost, že majetko-právní vztahy jsou v Lucerně konečně dořešeny,“ uvedla  Havlová.

Jak šel s Lucernou čas?

Palác Lucerna získali bratři Václav a Ivan Havlovi při navrácení rodinného majetku v roce 1991. O rok později převedl Ivan svoji polovinu na manželku Dagmar, bývalý prezident Václav Havel ale svou půlku prodal společnosti Chemapol. Očekával prý, že společnost vloží až miliardu korun do rekonstrukce paláce. Jenomže společnost pak v roce 1999 prodala i druhou polovinu Dagmar Havlové za 145 milionů korun. Od Havla ale nakoupila o 55 milionů dráž.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na společnost byl později vyhlášen konkurz a jeho správce označil rozdíl v ceně za nepochopitelný a část paláce, která tou dobou rovněž patřila Havlové, zařadil do konkurzní podstaty. Argumentoval tím, že C.H.R. prodávala polovinu Lucerny v situaci, kdy měla výrazně omezené možnosti se volně rozhodovat.

Tento krok Havlová napadla u soudu a dvakrát prohrála, loňské rozhodnutí jí ale vrátilo naději. V dubnu 2011 totiž Městský soud v Praze rozhodl, že Havlové patří Lucerna celá; zvrat v případu přinesl nový znalecký posudek.

Proč chtěl správce Lucernu?

Slovenská Tatra banka totiž v roce 1999 podala návrh na konkurz C.H.R. a Havlová odkoupila od věřitelů pohledávky vůči firmě ve výši 230 milionů korun. Vzala si na to úvěr jištěný druhou polovinou Lucerny. Celkem 30 milionů zaplatila hotově a na 115 milionů použila pohledávky. Zbytek pohledávek prý firmě prominula. Správce konkurzu ale řekl, že obě strany uzavřely dohodu o narovnání, nikoliv o prominutí dluhu. Úpadce podle něho nabídku Lucerny neinzeroval a celý prodej byl orientován na Havlovou.