Zeman slaví tři roky ve funkci, na Hrad pozval devět set příznivců

Prezident Miloš Zeman si připomíná tři roky od inaugurace. Na Pražském hradě uspořádal oslavu pro devět set hostů z řad svých příznivců, přišli mimo jiné ministři z časů jeho premiérství. K poslechu hraje Hudba Hradní stráže a Policie České republiky, následovat bude raut. Náklady Hrad tají.

Akce, která se jmenuje Můj třetí rok s vámi, začala v pět večer ve Španělském sále. „Ještě se tu setkáme,“ prohlásil podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka ve své úvodní zdravici; některá média z toho vysuzují, že tím nepřímo naznačil záměr znovu kandidovat na prezidentský úřad.

Hlavním bodem programu je koncert směsi melodií Karla Hašlera či písně Vy zvonky v Loretě a Za tichú Moravú. „Po koncertě bude následovat krátký raut s tradičními národními pokrmy,“ dodal mluvčí.

Zeman byl po historicky první přímé volbě prezidenta inaugurován do funkce 8. března 2013 a oslavu své inaugurace pořádá každoročně. Kancelář ale stejně jako v uplynulých letech nechce zveřejňovat rozpočet akce – a to ani přesto, že se letos počet hostů výrazně zvýšil. Podle Ovčáčka se organizátoři snaží být maximálně úsporní, proto se koná přímo v prostorách Hradu s kapelou Hradní stráže a policie.

Pozvánka pro ty, kteří při Zemanovi stojí „v dobrém i zlém“

Pozvánku do Španělského sálu dostalo na 900 hostů, využili ji mimo jiné bývalí členové Zemanovy vlády a souputníci, například Miroslav Grégr, Eduard Zeman, Jan Fencl nebo Zdeněk Jičínský. Dostavil se také bývalý ministr zahraničí Jan Kohout, odborový předák Josef Středula a šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. Dorazil i režisér Juraj Jakubisko s manželkou.

„Pozváni jsou především přátelé pana prezidenta, příznivci nebo například členové expertního týmu pana prezidenta. Prostě lidé, kteří stojí při panu prezidentovi v dobách dobrých i zlých, kteří stojí při panu prezidentovi v dobách, kdy na něj útočí antizemanovští aktivisté,“ informoval Ovčáček.

„Hudbu Hradní stráže a Policie jsou profesionálové a rád je uslyším, obzvlášť když v pondělí budeme mluvit o jejich pracovních podmínkách,“ řekl ještě před zahájením oslavy odborářský předák Josef Středula. „Účastnil jsem se i v minulých letech a vždy je to docela milé setkání přátel,“ dodal Hynek Kmoníček.

Zemanovi odpůrci na Hrad nepřišli. Před jeho branami se shromáždilo pouze několik aktivistů požadujících osvobození ukrajinské vojenské pilotky Naděždy Savčenkové, která je v Rusku souzena za údajné zabití dvou ruský novinářů a obnovila hladovku.