Vláda i sněmovna si u lidí pohoršily, důvěra v prezidenta se nemění

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana zůstává podle průzkumu CVVM na 59 procentech, což je stejně jako v předchozích dvou měsících. Naopak důvěra v Sobotkovu vládu poklesla oproti lednu o čtyři procentní body na 40 procent. Ještě hůře dopadla sněmovna, která klesla o pět procentních bodů. Z ústavních institucí Češi tradičně nejvíce věří starostům a obecním zastupitelstvům, kde se důvěra dlouhodobě pohybuje nad 60 procenty.

Starostům teď důvěřuje 64 procent dotázaných, obecním zastupitelstvům 62 procent. Hůře jsou na tom krajská zastupitelstva, kterým věří 42 procent lidí. Hejtmani pak mají důvěru u 39 procent Čechů.

Nejhorší výsledky mají v průzkumu tradičně Senát a sněmovna. Důvěra v Senát proti lednu klesla o tři procentní body na 30 procent, důvěra v Poslaneckou sněmovnu se snížila dokonce o pět procentních bodů na 28 procent.

Únorový průzkum CVVM
Zdroj: ČT24

Prezidentovi častěji důvěřují lidé starší nebo důchodci, se středním vzděláním bez maturity, obyvatelé Moravy, voliči levice a ti, kteří jsou spokojení s politickou situací.

Vládě pak věří spíš lidé s dobrou životní úrovní, spokojení s politickou situací i životem, rovněž obyvatelé Moravy a pak také voliči vládních stran ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

S politickou situací spokojeno jen 17 % lidí

Se současnou politickou situací je spokojeno 17 procent Čechů, což je o šest procentních bodů méně než v lednu. Nespokojeno je 45 procent lidí, zhruba třetina dotázaných pak odpověděla „ani spokojen, ani nespokojen“.

„Podrobnější analýza ukázala, že spokojenost s politickou situací roste se zvyšujícím se stupněm nejvyššího ukončeného vzdělání, zlepšujícím se hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti, se zlepšujícím se hodnocením ekonomické situace v ČR, s rostoucí spokojeností se svým životem celkově, s narůstající ochotou zúčastnit se případných voleb do Poslanecké sněmovny a narůstajícím zájmem o politiku,“ uvedlo CVVM. Spokojenější s politickou situací jsou také příznivci ANO a ČSSD.

Únorový výzkum CVVM se uskutečnil od 8. do 15. února a zúčastnilo se ho 1080 lidí.

Vydáno pod