Sníh zasypal Česko, odklonil lety a na hodinu zastavil provoz na D8

Vydatné sněžení komplikuje dopravu na velkém území Čech. Kvůli uvázlým kamionům byla neprůjezdná dálnice D8 ve směru na Německo, sněhová kalamita výrazně omezila provoz na pražském smíchovském nádraží a část letů na Letiště Václava Havla bylo potřeba odklonit.

On-line přenos
Sněžení v Česku
0:11

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. Ke sněhovému zpravodajství se v úterý ráno vrátí web ČT24 i Studio 6. 

0:01

Středočeský kraj: Cestáři vyjíždějí na hlavní tahy středních Čech, hůře sjízdné byly v pondělí večer například silnice v okolí Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku a Votic na Benešovsku. "Máme v terénu 36 sypačů ze 44, tedy téměř vše," hlásí dispečink silničářů pro Benešovsko a Příbramsko. Podle mluvčí středočeské policie Štěpánky Komárové je nejhorší situace na Příbramsku a Benešovsku.

23:53
Sníh zkomplikoval pražskou dopravu, Autor: Michal Doležal, Zdroj: ČTK
Zdroj: ČT24

Na Rumbursku už ráno napadl sníh i v nižších polohách, potom se však srážky přesunuly na sever do Saska. Na západě Čech představovalo problém spíše mrholení, které u Přimdy na Tachovsku či Nemanic na Domažlicku namrzlo, a vytvořila se ledovka. Na dálnici D5 u hranic upozorňují silničáři na silný vítr.

Odkloněné lety, zastavené vlaky

  • provoz na železnici a přehled výluk – web ČD
  • provoz na silnicích a přehled dopravních omezení – web ŘSD
  • předpověď počasí – web ČHMÚ

Skutečné komplikace ale přinesl teprve podvečer, kdy se sněžení projevilo v jižních okresech Středočeského kraje. Na dálnici D4 u Příbrami napadlo avizovaných dvacet centimetrů sněhu a mezi 43. a 45. kilometrem kvůli nim uvízly autobusy i kamiony.

Po deváté večer sníh zablokoval kamiony na dálnici D8 ve směru na Německo, policisté úsek z Lovosic až ke státní hranici uzavřeli. Otevřít se ho podařilo před desátou večer. „Pro nákladní přepravu je však při jízdě do Německa doporučeno využít silnici I/30, aby nedošlo k opětovnému uvíznutí ve stoupáních přes České středohoří,“ uvedli silničáři.

Kvůli sněhu musely být odkloněny tři lety směřující na Letiště Václava Havla. První letadlo se vrátilo do Frankfurtu, druhé z Helsinek přistálo v Lipsku a třetí z Istanbulu dosedlo ve Vídni. Zpoždění způsobil úklid ranveje, během kterého stroje nesmí přistávat. Opožděné jsou podle mluvčí letiště Mariky Janouškové přílety i odlety.

Počasí komplikuje i provoz na železnici. Sněhová kalamita výrazně omezila provoz na pražském smíchovském nádraží. Za stanicí Jílové u Prahy narazil do stromu osobní vlak, provoz na trati do Vraného je zastaven. Do stromu narazil také osobní vlak mezi Hanušovicemi a Starým Městem pod Sněžníkem a mezi Rýmařovem a Valšovem, v obou případech už byla trať zprůjezdněna. Spadlý strom se podařilo odstranit i z kolejí mezi obcemi Bělčice a Závišín v Plzeňském kraji. V žádném z případů nebyl nikdo zraněn.

Silničáři vyhlížejí „mimořádnou noc“

Meteorologická výstraha silného sněžení platí od pondělního do úterního poledne a týká se téměř celých Čech včetně částí Jihočeského a Pardubického kraje, které zasahují na Moravu. Neplatí pro Kraj Vysočina.

Během 24 hodin by mělo na severozápadě Čech – zejména v oblasti Krušných, Lužických a Jizerských hor – napadnout až patnáct centimetrů sněhu. „Silničáři o nadcházející noci mluví jako o mimořádné, a to nejen kvůli množství sněhu, ale i kvůli rozsahu oblastí, na které se vztahuje výstraha,“ doplnila severočeská reportérka ČT Petra Tachecí.

Na jihu Moravy sníh zastoupí déšť

Počasí
Zdroj: ČT24

Zcela opačná situace je ale na druhém konci republiky. Jižní Morava čeká podle meteoroložky ČT Taťány Míkové dešťové srážky, až 17 litrů na metr krychlový (Hodonínsko, Zlínsko). Na východě republiky se tak sněžení výrazněji dotkne jen Jeseníků a Beskyd. Úterý představuje také nejchladnější den celého týdne, už ve středu by ale teploty měly šplhat nad nulu, a sníh v nižších polohách proto rychle roztaje.

Počasí
Zdroj: ČT24

Na horách ovšem bude sněžit dál, může až do pátku každý den trochu připadnout pět až osm centimetrů. Celkově od úterní noci může nasněžit až dvacet centimetrů.

Sněžení do Česka přináší tlaková níže od jihu, která načerpala vlhkost ze Středozemního moře, a srážky nejsou jen doménou Česka; sněží od západních Alp až po Berlín a západní Polsko, nejvydatněji ve Švýcarských Alpách a na česko-německém pomezí.

Vydáno pod