Toufar na záběrech StB: Před 66 lety se číhošťský zázrak opakoval v režii policie

Unikátní záběry StB s knězem Josefem Toufarem skrýval přes půl století Národní filmový archiv. Záznam policejní „rekonstrukce“ tzv. číhošťského zázraku, kdy se tajuplně pohnul kříž na oltáři, v archivu objevil publicista Miloš Doležal. Záběry, které zachycují poslední hodiny Toufarova života, jsou na den přesně 66 let staré.

V noci z 23. na 24. února 1950 měl Josef Toufar za sebou už téměř měsíc brutálního výslechu a mučení ve Valdicích. Státní bezpečnost ho tehdy přivezla z vězeňské betonové kobky do kostela v Číhošti, aby ho zde donutila k přiznání, že chtěl fingovat zázrak.

Jako automat nebo loutka

Záběry, které skrýval Národní filmový archiv, ukazují zcela vyčerpaného muže. „My dnes víme, co oni nevěděli, že on umírá,“ komentuje záběry lékař Martin Havrda. „Moment, kdy zakloní hlavu a dívá se nahoru, si vysvětluji tím, že už nebyl schopen udržet pozornost, mozek je tak totálně vyčerpaný, že si musel udělat pauzu, přestal se snažit vyhovět příkazům, už nebyl schopen se ani dívat,“ popisuje Martin Havrda.

Číhošťský zázrak se opakoval v režii StB (zdroj: ČT24)

„To nejsou úplně přirozené pohyby, když se mu podíváme do obličeje, na oči, vypadají vyděšené, chová se jako automat, připomíná mi loutku,“ dodává lékařská psycholožka Lucie Bankovská Motlová. V kostele bylo s Josefem Toufarem dvacet příslušníků StB. Jeden z nich později vypoví, že kněz nebyl schopný sám ani vylézt na kazatelnu.

Krok do tmavé noci

„Je naprosto bezmocný, přitištěný ke zdi, jak vyděšené, štvané zvíře. Je vidět, že někdo stojí za tou kazatelnou, může Josefa Toufara držet nebo pomáhat s taháním ocelové struny. A na dalším záběru už ten estébák není, možná na něj někdo křikl, aby se schoval,“ říká básník a publicista Miloš Doležal, který se příběhu Josefa Toufara věnuje dlouhá léta.

Miloš Doležal
Zdroj: David Konečný/ČTK

Jeho kniha Jako bychom dnes zemřít měli o životě, kněžství a mučednické smrti Josefa Toufara se stala Knihou roku 2012 v anketě Lidových novin. Tento týden Doležal představí novou publikaci nazvanou Krok do tmavé noci. Příběh číhošťského faráře doplňují zprávy archeologa, antropologů a soudního lékaře o exhumaci a identifikaci Toufarova těla.

Němé záběry natáčené pro propagandistický film ukazují i podvodný mechanismus, který měl pohnout křížem a který sestrojila StB. Ta s Josefem Toufarem natočila necelé dvě minuty záznamu, víc jeho stav nedovolil. Cestou zpátky do Valdic Josef Toufar zkolaboval v autě. Tu noc byl v Číhošti naposledy, o den později zemřel v Praze.

Celý krátký film pod názvem Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení byl na počátku padesátých let promítán v kinech v tehdejším Československu, aby diskreditoval faráře Toufara i celou katolickou církev. 

Hlavní Toufarův vyšetřovatel, příslušník StB Ladislav Mácha, dodnes žije v Praze, letos mu bude 93 let. Za podíl na Toufarově smrti dostal dva roky vězení, odseděl si polovinu.