Církve podpořily křesťanské uprchlíky: Jsou nejvíce pronásledovaní a mnozí ztratili blízké

Zástupci církví z Moravskoslezského kraje podpořili příjezd křesťanských uprchlíků do Česka. Ve společném prohlášení uvedli, že obavám lidí z živelné imigrační vlny rozumí. U křesťanských uprchlíků, jejichž příjezd do Česka schválila vláda, je ale podle nich situace jiná a je potřeba jim pomoci.

„Tito lidé byli už před příjezdem do naší vlasti prověřeni českými tajnými službami i úředníky ministerstva vnitra. Jedná se o oběti islámského teroru, které byly pro svou křesťanskou víru přinuceny opustit domovy a uprchnout do utečeneckých táborů, kde jsou předmětem perzekuce ze strany muslimské většiny. Mnozí ztratili své blízké,“ stojí v prohlášení.

Ze všech lidí, kteří jsou zasaženi současnými nepokoji na Blízkém východě, patří podle církví křesťanští uprchlíci k těm nejpronásledovanějším. „Proto jsme připraveni pomoci při jejich příjezdu a integraci, a to jak organizačně, tak materiálně, zejména formou sbírek,“ dodávají církve.

Třetí skupina uprchlíků, kteří utekli z iráckého Mosulu před Islámským státem, přiletí do Česka v pátek. Asi čtyřicetičlennou skupinu autobusy rozvezou do Brna, Smilovic u Třince a rekreačního střediska Okrouhlík u Jihlavy.

Starosta Smilovic: Lidé nepochopili, že nejde o ilegální uprchlíky

Právě část obyvatel Smilovic ale s ubytováním uprchlíků nesouhlasí. Pondělního jednání zastupitelstva obce s 800 obyvateli se účastnilo zhruba sedm desítek obyvatel, kteří se ostře postavili proti. Starosta Miroslav Nogol se je snažil přesvědčit, že obec by křesťanům v nouzi měla pomoci, přestože sám například s kvótami určujícími přijímání uprchlíků nesouhlasí. Obyvatelé podle něj nepochopili, že nejde o ilegální uprchlíky, ale o prověřené osoby.

Do obce by v pátek mělo přicestovat 14 lidí. V tamním středisku Karmel by měli pobývat šest až osm týdnů. Dohromady jich má přijet asi třicet. Další přicestují v následujících týdnech.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do Brna v pátek zamíří skupina 24 lidí, většinou jde o rodiny s dětmi. Ve městě zatím jejich plánovaný příjezd žádné emoce nevzbudil. „Prvních několik týdnů budou ubytováni v soukromém penzionu v centru města,“ uvedl Martin Frýdl z Nadačního fondu Generace 21, který projekt organizuje.

Brněnský magistrát přesné místo pobytu zveřejňovat nebude. Odůvodnil to klidem a bezpečím rodin. Zhruba po dvou měsících se jednotlivé rodiny přestěhují do klasických bytů a budou procházet intenzivním integračním procesem další zhruba čtyři měsíce.

Předák údržby elektrárny, malířka nebo učitelé

Ve skupině jsou celkem čtyři rodiny s dětmi, jejich prarodiče a dále tři svobodné sestry ve středním věku. Přijíždějí například předák údržby elektrárny s vyšší odbornou technickou školou, technik se specializací na automobily a klimatizace, malířka a učitelka umění na střední škole, dva učitelé arabštiny, dvě úřednice nebo učitelka v mateřské škole.

První dvě skupiny uprchlíků přijely do Česka už v lednu a v únoru. Ubytovaní jsou poblíž Jihlavy v Okrouhlíku. Skupina má nyní 27 členů, v pátek se rozroste na 30 lidí. Přemístění 37 iráckých křesťanských rodin se zhruba 150 lidmi do České republiky schválila česká vláda. Celý projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje nadační fond Generace 21 s pomocí svých partnerů a podporovatelů.