Dětské azylové domy budou placeny za lůžko, nikoliv za dítě, plánuje Marksová

Azylové domy pro děti v tísni by měly od příštího roku dostávat státní příspěvky za každé lůžko. Plán ministerstva práce a sociálních věcí představila ministryně Michaela Marksová (ČSSD) na jednání sněmovního sociálního výboru. Podle stávající praxe přitom stát proplácí pouze dobu, po kterou dítě v zařízení pobývá. Nově by tak azylové domy jako například klokánky pobíraly peníze i tehdy, když by v nich zrovna žádné děti nebyly.

Změnu má upravit chystaná novela o sociálních službách. Vláda by návrh měla dostat letos do pololetí. Zákon by pak měl podle plánu začít platit příští rok od dubna. „Počítáme, že krizové lůžko bude stát financovat stoprocentně, tedy full time. Bude to stejný princip jako u profesionálních pěstounů, kteří jsou financováni, i když děti zrovna nemají,“ uvedla ministryně.

Současně ale Marksová zdůraznila, že podmínkou pro změnu financování bude to, aby kraje přesně stanovily, kolik míst pro děti v tísni potřebují a kde je chtějí mít. „Kraje ale upozorňují, že počet zařízení klesne. Tolik lůžek nebude. Klidně se po novele stane, že některá zařízení zaniknou,“ upozornila.

Zařízení pro okamžitou pomoc dostávají na dítě měsíčně státní příspěvek 22 800 korun. Částka se krátí za dobu, kdy dítě v domově nepobývá. Klokánky a další azylové domy si na to stěžují. Tři desítky z nich, z nichž polovinu tvořily právě klokánky, požádaly před nedávnem ministerstvo práce o dofinancování. Chybějící částku za loňský leden až říjen vyčíslily na 61,4 milionu korun. Ministerstvo s poskytnutím dalších peněz ale zatím nepočítá.

Klokánek: Dofinancování potřebujeme hned

Vedení Fondu ohrožených dětí, který klokánky provozuje, chystanou změnu financování vítá. „Jsme rádi, že bude novela, že zařízení i pěstounská péče mají své místo v systému a jejich financování se narovná. Je ale nutné řešit dofinancování hned, aby zařízení pro okamžitou pomoc dětem přežila,“ uvedl šéf fondu Jan Vaněk.

Podle ministryně do zařízení pro okamžitou pomoc putovalo za rok kolem 221 milionů korun. Domovy se postaraly o tisícovku dětí. Na pěstounskou péči se sice vydalo 481 milionů, bylo v ní ale 13 000 dětí, podotkla Marksová.