Sobotka požádal Tuska, aby urychlil vznik společné pohraniční stráže

Česko i země Visegrádu usilují o setrvání Velké Británie v Evropské unii. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ale stále existují problematické okruhy, o kterých chtějí jednat. Jde především o sociální dávky. Premiér to řekl po setkání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Ten přijel do Česka před nadcházející schůzkou lídrů osmadvacítky. Oba politici proto jednali i o migrační krizi. Shodli se, že EU ji vyřeší jen tehdy, pokud bude jednotná. Sobotka pak požádal Tuska, aby urychlil vznik společné evropské pohraniční stráže.

V4 podle Sobotky usiluje o to, aby Velká Británie zůstala součástí EU. „Je to otázka strategického významu, vlivu a budoucnosti Evropy. Přáli bychom si, aby se podařilo nalézt kompromis,“ řekl po jednání s Tuskem premiér.

V návrhu Británie jsou ale podle Sobotky stále problematické okruhy, o kterých chce Česko i V4 ještě jednat. „Jde o parametry zásahů do sociálních systémů, konkrétně o indexaci dětských přídavků. Jedná se i o přesném nastavení parametrů u takzvané záchranné brzdy, kterou by mohly použít země u určitého typu sociálních dávek, pokud by se ocitly pod silným tlakem ekonomické migrace,“ dodal premiér.

Občané EU, kteří pracují v Británii, mohou nyní dostávat příspěvky na děti, i když děti žijí v jejich domovské zemi. Návrh dohody ale počítá s tím, že by Británie mohla příspěvky snížit podle životní úrovně domovské země. Navržený kompromis je podle Tuska spravedlivý a vyvážený pro všechny. Doufá proto, že k dohodě nakonec dojde.

Zájmem nejen České republiky je, aby Británie zůstala v EU, jsme ale ochotni jít na kompromis. Alespoň trváme na tom, aby se to týkalo jenom lidí, kteří do systému nastoupí nově, ne těch, kteří už dávky berou.
Michaela Marksová
ministryně práce a sociálních věcí

O společném postoji k požadavkům Británie jednaly země V4 už v pondělí. Podle Sobotky je pro všechny prioritou také zachování volného pohybu osob. S výsledky jednání už telefonicky seznámil i britského premiéra Davida Camerona. 

Volný pohyb pracovní síly je pro nás jednou z vůbec nejdůležitějších výhod EU.
Radek Špicar
viceprezident Svaz průmyslu a dopravy ČR

Británii čeká referendum o setrvání v Evropské unii a Cameron se nyní s evropskými státy snaží vyjednat podmínky reformy týkající se čtyř základních okruhů - konkurenceschopnosti, suverenity, rovného postavení členských států a volného pohybu osob.

Nejkontroverznějším bodem návrhu dohody mezi EU a Británií je právě možnost omezení výplaty některých dávek pro lidi, kteří žijí v Británii, ale nejsou jejími občany, v případě, že tamní sociální systém bude čelit neudržitelnému tlaku. 

Sobotka: Měli bychom více zapojit západní Balkán

Sobotka v Praze Tuskovi tlumočil i závěry pondělního jednání V4 o migraci. Skupina podporuje realizaci dohody s Tureckem, která je podle Sobotky pro řešení migrační krize klíčová. „Požádal jsem pana Tuska, aby se udělalo maximum pro urychlení vzniku společné evropské pohraniční stráže,“ řekl po jednání premiér.

Oba politici se shodují, že řešení migrační krize musí být společné. „Záleží nám na tom, abychom do něj co nejvíce integrovali i země v oblasti západního Balkánu, které nejsou členy Evropské unie, ale nesou zátěž související se silným migračním tokem “ dodal Sobotka.

Nesmíme zapomínat na členské státy EU, jako je například Řecko, na které krize nejvíce doléhá. Potřebují naši pomoc, možná i navýšenou pomoc, aby dokázaly zvládat tok migrantů. Musíme jim pomoci chránit jejich hranice a přijímat migranty řádným způsobem.
Donald Tusk
Stálý předseda Evropské rady

Podpora, kterou chce V4 pro západní Balkán, může být podle Tuska významná, a to zejména z hlediska humanitární situace. Zároveň ale zdůraznil, že EU nesmí zapomínat na ostatní členské státy, na které migrační krize nejvíce doléhá. „Všichni společně musíme ukázat solidaritu a být jednotní. To znamená zavádět společná rozhodnutí a společná pravidla. Jenom když budeme jednotní, budeme moci tuto krizi vyřešit,“ konstatoval.  

Tusk přiletěl do Prahy přímo z Řecka, kde s premiérem Alexisem Tsiprasem řešil posílení kontroly vnějších hranic schengenského prostoru. Země se zároveň zastal. Vyloučení Řecka z Schengenu podle něj příliv uprchlíků nezastaví. Po návštěvě Prahy odletěl Tusk do Německa, kde se setkal s kancléřkou Angelou Merkelovou.

 
Schůzky předcházejí evropskému summitu, který se uskuteční ve čtvrtek a v pátek v Bruselu. Vrcholní představitelé zemí Unie se budou zabývat především migrační krizí a britskými návrhy na změny v EU.