Na pomoc Sýrii a regionu věnuje ČR šest milionů eur

Česká republika věnuje v tomto roce minimálně 6 milionů eur na pomoc Sýrii a regionu. V přepočtu na koruny jde o zhruba 162 milionů korun. Většina částky půjde na rozvojovou pomoc. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má český příspěvek oznámit na dárcovské konferenci v Londýně, která se uskuteční ve čtvrtek.

Mezinárodní konference nazvaná Podpora Sýrie a regionu v roce 2016 navazuje na podobné akce z předcházejících tří let, které se uskutečnily v Kuvajtu. „Peníze by měly být poskytnuty do Jordánska, Libanonu a také do Turecka, to znamená do zemí, kde je v současnosti soustředěno největší množství uprchlíků ze Sýrie,“ řekl České televizi premiér. Část peněz ale podle něj půjde také na humanitární pomoc přímo do Sýrie.

V materiálu, který ve středu dostanou do ruky i ministři, se uvádí, že 4,4 milionu eur (asi 119 milionů korun) z finanční pomoci má jít na rozvojovou pomoc a 1,6 milionu eur (asi 43 milionů korun) na humanitární pomoc. Peníze půjdou mimo jiné na program humanitárních evakuací Medevac, na svěřenecký fond EU pro Sýrii Madad nebo na stipendijní program Nové elity pro Sýrii.

Sobotka: Peníze půjdou do Sýrie i táborů v okolních zemích (zdroj: ČT24)

Částku může podle premiéra Sobotky vláda garantovat na začátku letošního roku. „Samozřejmě budeme hledat další zdroje, abychom ji mohli v průběhu roku ještě navýšit,“ dodal.

Peníze z ČR jsou jen kapkou v moři

„Musíme tu částku vztáhnout k celkové výzvě OSN, která ji každoročně vydává na pomoc Sýrii a tím se myslí i uprchlíkům v okolních zemích, ta v loňském roce byla nějakých 8 miliard eur. A ta částka se naplnila z nějakých 60 procent. Takže 6 milionů eur se možná na české poměry zdá být poměrně hodně, nicméně jde jen o kapku v moři,“ uvedl Marek Štys z Člověka v tísni.

Považuje za důležité, že se Česká republika podobných iniciativ účastní a že se netváříme, že konflikt neexistuje nebo se nás netýká. „Pomoc, která může zachraňovat život, to znamená do zdravotnictví a potravin, je úplně klíčová,“ dodal Štys.