Jak zapadne novostavba do města, ukáže nová architektonická laboratoř

Tvůrci laboratoře Ilu: Je to velmi názorné pro odborníky i laiky (zdroj: ČT24)

Jedinečný urbanistický simulátor, jaký mají jen prestižní instituce, jako je bostonský MIT, představuje v Praze skupina českých a slovenských architektů a programátorů. Umožňuje kombinovat fyzické modely staveb s virtuální projekcí existující zástavby a zjistit tak, jak plánované novostavby ovlivní své okolí.

Kde je v Praze nejvhodnější místo pro výškovou budovu – na Jižním Městě, na náměstí Jiřího z Poděbrad, nebo třeba na hradním nádvoří? Odpověď na takové otázky má zprostředkovat interaktivní urbanistická laboratoř Ilu. „Zařízení je hlavně určeno studentům architektury nebo oborů, které se věnují tvorbě prostorů měst. Potom samozřejmě architektům,“ popsal spoluautor simulátoru, architekt Igor Hianik.

Laboratoř kombinuje skutečné prvky s virtuální realitou. Lze tedy na půdorys existující zástavby položit model zamýšlené nové budovy, program potom vytvoří projekci městského prostoru včetně nové stavby. „Propojuje fyzický model s realitou. Dokáže velmi rychle modelovat ukázky a zkoušky. Když si architekt řekne: ,tento mrakodrap je moc vysoký', může si kousek uříznout a dát ho tam znovu,“ charakterizoval Ilu jeho další spoluautor, programátor Jan Hrdlička.

Systém, který jeho tvůrci nyní představují, není zcela ojedinělý, zatím ale podobné laboratoře fungovaly především na prestižních vysokých školách. „Něco podobného ve světě funguje jenom velmi zřídka – například na MIT v Bostonu.  Náš stůl je unikátní v tom, že používáme herní systém Unity, který je běžně rozšířený. To znamená, že v blízké budoucnosti kdokoli se bude chtít připojit k tomu, aby participoval na stole, tak může,“ srovnal Jan Hrdlička.

Interaktivní laboratoř urbanismu by kromě výuky a architektonické tvorby měla také zamezit sporům, které ve městech často vyvolávají nepřesné vizualizace nových staveb, od kterých se potom distancují i sami autoři. „Může významně pomoct městům nebo samosprávám při rozhodovacích procesech,“ upozornil Igor Hianik.

Své spory kvůli plánovaným stavbám a jejich umístění má takřka každé větší město v Česku. V Praze loni vzbudila pozornost plánovaná budova přezdívaná maršmeloun, která měla vzniknout v sousedství anežského kláštera, v Olomouci zase probíhá spor o věž Šantovka a o to, zda bude vidět z centra. Ostrava má například svoji vědeckou knihovnu, Brno zase projekt přesunu hlavního nádraží.