Tábor ve Vyšních Lhotách se otevře už tento pátek

Ministerstvo vnitra otevře už v pátek ve Vyšních Lhotách v Moravskoslezském kraji nový tábor pro uprchlíky. Zatím je připravený pro 220 lidí. Předtím se mohou přijít podívat lidé z vesnice, jak je areál zabezpečený. Už teď upozorňují, že chybí slíbený čtyřmetrový plot. Rozšířena je také kapacita zařízení v Bělé pod Bezdězem, kam se nově vejde 700 běženců.

O otevření nového detenčního zařízení se rozhodlo na začátku týdne poté, co se o víkendu naplnily kapacity táborů v Zastávce u Brna i v Bělé pod Bezdězem a musel se kvůli tomu sejít krizový štáb. „Po tomto víkendu se rozsvítila červená kontrolka, systém byl na limitu,“ uvedl první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Areál ve Vyšních Lhotách se jako zařízení pro uprchlíky využíval v letech 1993 až 2009 a má ulevit právě Zastávce. Jihomoravský areál o 196 lůžkách plánuje ministerstvo po pátečním otevření Lhot zcela vystěhovat, aby mohl sloužit jako přijímací středisko pro nové běžence. Otevření dalšího záchytného zařízení se připravuje v obci Balková na Plzeňsku, kde už také v minulosti byl uprchlický tábor. Má být určeno pro cizince před vyhoštěním. Musí ale nejprve projít rekonstrukcí.

Starostka Lhot: Lidé mají obavy o bezpečnost

Obyvatelé Vyšních Lhot ze záměru ministerstva radost nemají. Nelíbí se jim ani, že se otevření zařízení urychlilo. Původně tam měli první běženci přijít až někdy v září. „Samozřejmě, dalo se to čekat vzhledem k tomu, kolik uprchlíků bylo na našem území zadrženo, ale radost z toho nemáme,“ uvedla starostka Dana Nováková.

S tím souvisí to, že ministerstvo nedodrželo, co obyvatelům nedávno slíbilo. „Před příjezdem uprchlíků měl být mezi budovami postaven vysoký čtyřmetrový plot. To se nestalo. Je tam zatím pouze dočasné oplocení,“ řekla starostka. Dodala, že tento nedostatek má kompenzovat větší množství policistů tak, aby cizinci skutečně neměli možnost areál opouštět. Podle ní však vedoucí oddělení, pod které Vyšní Lhoty spadají, ani nevěděl, že cizinci mají přijet dříve. Policie má zajistit vnější ochranu, vnitřní pak bezpečnostní agentura.

Kapacita se bude navyšovat, je přesvědčená starostka

Aby se obyvatelé sami přesvědčili, jak je detenční zařízení připraveno a zabezpečeno, požádali, aby se tam mohli podívat. Ve čtvrtek odpoledne tu možnost mají. Starostka Nováková nesouhlasí s tím, že obec nemá nárok na žádné kompenzace. „Jsem přesvědčena, že bychom měli dostávat minimálně to, co obce, ve kterých jsou pobytová a přijímací střediska - tedy osm korun denně na cizince,“ řekla.

Starostka je přesvědčena, že 220 běženců nebude konečné číslo. „S tímto číslem se stále operuje jen proto, že je zatím zrekonstruována pouze jedna budova. S rekonstrukcí dalších budov se bude kapacita dál navyšovat,“ uvedla. Připomenula, že v minulosti, když byl v areálu přijímací tábor pro uprchlíky, tam bylo až tisíc lidí.

Otevření areálu ve Vyšních Lhotách (zdroj: ČT24)

Vyšní Lhoty (Frýdecko-Místecko)

  • areál má rozlohu 75 000 metrů čtverečních a jako zařízení pro uprchlíky se využíval už v minulosti.
  • otevřen byl v roce 1993 a měl kapacitu 580 lůžek. Objekt se pro ubytování uprchlíků nevyužívá od prosince 2009.
  • v červenci 2011 ho Správa uprchlických zařízení prohlásila za nepotřebný. Ministerstvo jej proto nabídlo dalším složkám státu a státním organizacím. Loni v lednu o areál projevila zájem vězeňská služba, která spadá pod ministerstvo spravedlnosti.
  • podle nedávného rozhodnutí vlády se středisko znovu otevře s kapacitou 220 míst. Ministerstvo vnitra zařízení zprovozní v pátek.
  • Vyšní Lhoty leží na okraji CHKO Beskydy nedaleko průmyslové zóny v Nošovicích.

Bělá: K domům a stanům přibydou obytné kontejnery

Od pondělí se také zdvojnásobí počet lůžek v Jezové u Bělé pod Bezdězem. Kapacita je totiž už téměř naplněná, a tak za hlavní budovou roste stanové městečko; Pod plachtami může přenocovat až 94 lidí. Podle ministerstva jde ale jen o provizorní řešení, kdyby (tak jako minulý týden) narazili na větší skupiny migrantů. V pondělí se v Bělé začnou stavět dodatečné kontejnery o kapacitě 128 míst.

Mnozí imigranti u sebe mají hotovost, za nocleh a jídlo jim správci zařízení strhávají 230 korun za den. Místním ministerstvo slíbilo, že o každém propuštěném uprchlíkovi budou vědět, běžence taky doprovodí na nádraží, aby nemuseli sami hledat cestu. Migrant může areál opustit po 180 dnech, pokud se jej nepodaří vrátit do domovské země či země, kde vstoupil na území Evropské unie.

S rozšířením kapacit Jezové bude v tuzemských záchytných táborech pro uprchlíky 1116 míst, do konce roku by se měl počet zvýšit na čtrnáct set. Zbývajících 300 míst bude připraveno v bývalé věznici Drahonice na Lounsku, která může být v případě potřeby připravena pro příjem uprchlíků během několika dní.

„Je to další objekt od ministerstva spravedlnosti, který si vezeme výpůjčkou,“ uvedl Nováček. Podle něj se se zvyšování kapacit počítá i v příštím roce, kdy bude připraveno zařízení v Balkové na severním Plzeňsku.

Zástupci vnitra míří do Maďarska – kvůli vracení migrantů

Nelegální migrace v Česku roste, za první pololetí bylo zachyceno 3018 migrantů. To představuje meziroční nárůst o 48 procent. V tuzemsku v této souvislosti od poloviny června platí zvýšena policejní pohotovost a kontroly zaměřené na uprchlíky. „Do dnešního dne bylo zadrženo přibližně 1050 nelegálních migrantů,“ dodal ke zvýšeným kontrolám podle šéf cizinecké policie Milan Majer.

Většina zadržených pochází ze Sýrie, Afghánistánu či Pákistánu a Česko chápou jako tranzitní zemi na cestě do Německa. Jednou z cest jsou pro ně mezinárodní rychlíky Budapešť-Berlín, Maďarsko také bývá v rámci Unie jejich „první stanicí“. Podle ředitele Správy uprchlických zařízení Miloslava Koudelného ale země nestíhá přebírat z dalších unijních zemí uprchlíky, kteří se dostali do EU právě přes srbsko-maďarskou hranici.

Česko takových osob eviduje 470, do Maďarska se mu ale podařilo vrátit jen deset procent z nich. „Napsali jsme maďarskému ministrovi vnitra dopis, ve kterém žádáme o narovnání stavu. Úspěšnost vrácení byla velmi malá, asi 50 osob,“ řekl Koudelný. Zástupci českého ministerstva vnitra proto pojedou do Budapešti o podmínkách vydávání uprchlíků osobně jednat.