Na zledovatělých silnicích bourají auta, u Prostějova stála D46

Řada dopravních nehod se stala již brzy ráno na mnoha místech v celém Česku. S výjimkou malé části Čech platily v celé zemi meteorologické výstrahy, které se týkaly buď náledí, nebo ledovky. Na Moravě a ve Slezsku výstraha platí stále, ledovka se může tvořit až do večera. To je také vidět na silnicích, některé policie uzavřela buď kvůli nehodám, nebo protože jsou pokryté ledem a nesjízdné.

Několik aut havarovalo ráno na dálnici D46 u Prostějova, policie ji potom ve směru na Vyškov uzavřela. Vše začalo nehodou dodávky před šestou hodinou, poté bouralo mnoho dalších vozidel. „Celkem došlo k nehodě 20 automobilů. Vše se obešlo bez zranění,“ uvedl policejní mluvčí Josef Bednařík. Mluvčí hasičů Zdeněk Hošák doplnil, že se nehody staly na mostě na obchvatu Prostějova. Potíže nastaly i na objízdné trase středem města, kde se také vytvořila ledovka. Zprůjezdnit dálnici se podařilo v deset dopoledne, zhruba po čtyřech hodinách.

Silničáři v Olomouckém kraji upozorňují na náledí, které se na silnicích vytváří. Staly se na něm i další nehody, například v Jeseníku havarovalo nákladní auto. Podobná je situace také ve Zlínském Jihomoravském kraji. Na namrzající déšť upozorňují silničáři v Kraji Vysočina, a to i na dálnici D1. Větší množství nehod se stalo také ve východní části Středočeského kraje a v Královéhradeckém kraji. Na Trutnovsku jsou také uzavřené tři silnice nižších tříd – II/300 z Královce do Žacléře, navazující komunikace III. třídy přes Lampertice do Bernartic a také silnice III. třídy z Hostinného do Dolní Kalné.

Libereckém kraji zůstává pro nákladní auta uzavřena silnice přes Oldřichovské sedlo. Problémy měly v  pondělí dopoledne také autobusy, které nevyjely některá stoupání v Krkonoších – neobsloužily Benecko nebo některé obce u Rokytnice nad Jizerou. „Jak se odpluhovala sněhová vrstva, tak jsme se dostali na ledovatá místa. To hodně klouže,“ uvedl krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil.

Na Moravě platí výstraha na ledovku až do večera

Výstraha na náledí nebo ledovku se v noci a ráno týkala takřka celého Česka s výjimkou Ústeckého kraje, Prahy a části Středočeského kraje. V Čechách vypršela výstraha v 10 hodin, ale na Moravě a ve Slezsku hrozí ledovka podle ČHMÚ takřka celý den – až do 19 hodin.

K dřívějšímu konci nebezpečí v západní části republiky přispěje rychlejší oteplení a také ustávání srážek. Teploty v Čechách vystoupají na 3 až 7 stupňů Celsia, naproti tomu na Moravě a ve Slezsku mají být pouze 0 až 3 stupně. V úterý již mají být vyšší teploty i ve východní části republiky, v noci však ještě mohou klesnout i pod nulu a může se znovu vytvořit náledí. Ráno potom hrozí namrzající mlhy. Během dne však teploty vystoupají na 6 až 10 stupňů, na východě Moravy budou 4 stupně Celsia.