Odtahy z dálnic zajistí ŘSD. Pojišťovny se obávají, jak to bude fungovat

UDÁLOSTI: Odtahy na dálnicích bude zařizovat ŘSD (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic dostane na starost odtahy na dálnicích. Má se tak zrychlit odstraňování vozidel po nehodách, zejména kamionům. ŘSD proto začalo vybírat odtahové služby, které budou službu zajišťovat. Některým odtahovým službám se nelíbí podmínky soutěže, zatímco pojišťovny zpochybňují celý systém. Navrhují, aby se ŘSD raději připojilo k systému, který k přivolávání odtahů využívá policie.

Podle novely silničního zákona zajistí ŘSD odtah havarovaného auta, pokud tak včas neučiní majitel. Výrazně by to mělo zkrátit uzavírky po nehodách. „Naším zájmem je, abychom měli vyčištěnou dálnici po nehodě co možná nejdříve,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla silničáři svoji novou pravomoc využijí v situaci, kdy by odtah zajištěný majitelem vozidla trval několik hodin, zatímco s využitím služby nasmlouvané ŘSD by byl havarovaný vůz pryč do půl hodiny.

Ředitelství silnic a dálnic nyní vybírá společnosti, které pro ně budou odtahy zajišťovat. Každá dostane na starost část dálniční sítě. „Dvě nejdůležitější kritéria, to je včasný dojezd a potom technické vybavení,“ uvedl Jan Rýdl. Aleš Kalík z Asociace silničních a odtahových služeb ovšem tvrdí, že je soutěž vypsána tak, že podmínky „může úspěšně splnit pouze jedna nebo dvě firmy z celé České republiky“.

Nad rozdělením odtahů mezi vysoutěžené odtahové služby se vznáší otazník i z dalšího důvodu: Když si řidiči zajišťují odtahy sami ve spolupráci se svou pojišťovnou, děje se tak za smluvně stanovenou cenu v rámci povinného ručení. Pokud ale budou odtahy provádět jiné společnosti, hrozí, že faktura přijde přímo řidiči. „Potom dochází k situacím, kdy pojišťovna odmítne proplatit celý asistenční zásah,“ upozornil mluvčí České kanceláře pojistitelů Aleš Povr.

Pojišťovny by proto byly raději, kdyby se ŘSD připojilo k nehodovému centru. To využívá k odtahům policie a odtahová služba přijede do 40 minut. Pojišťovny a ŘSD o takové alternativě jednají. Mnoho času ale nezbývá – příslušná novela čeká už jenom na podpis prezidenta. Krátce poté již bude muset ŘSD odtahy provádět.