Policie hledá oběti muže, který prý úmyslně šíří HIV

Události: Muž údajně úmyslně šíří HIV (zdroj: ČT24)

Kriminalisté hledají možné oběti sedmačtyřicetiletého Zdeňka Pfeifera z Mostu, který podle nich od roku 2013 vědomě šířil virus HIV. Zatím objevili 16 mužů, s nimiž měl podezřelý intimní kontakt, řekl vedoucí prvního oddělení krajské policejní správy Martin Charvát. U dvou z nich už bylo prokázáno, že jsou také nositeli HIV, jeden je nezletilý. Pfeifer je stíhán jako uprchlý a podle policie se zřejmě ukrývá v zahraničí.

Kauzu otevřel případ nezletilého chlapce, jehož rodina zjistila, že s Pfeiferem udržoval sexuální styky. U chlapce lékaři diagnostikovali virus HIV. Obviněný muž hledal kontakty na různých seznamkách. „Vůbec jim neoznámil, že je HIV pozitivní, ačkoli to už od roku 2013 věděl. V několika případech byla použita ochrana, on sám ale její použití nikdy neinicioval. Na přímé dotazy, zda je HIV pozitivní, odpovídal, že je zdravý,“ řekl vyšetřovatel Milan Rychnovský.

Zatím mají kriminalisté 16 obětí, kromě nezletilého chlapce má HIV i další muž. „U jednoho z nich je potvrzené, že se nakazil od obviněného,“ doplnil Rychnovský.

Nakažených může být mnohem více

S kolika muži měl Pfeifer intimní kontakt, policisté nevědí. V jeho mobilních telefonech objevili kolem 2000 kontaktů, zjistit totožnost se jim podařili v 1200 případech. Další poškozené hledají. „Byli bychom rádi, kdyby se ti, kteří s ním měli pohlavní styk, přihlásili a došli si na lékařské vyšetření. Virus HIV a nemoc AIDS je natolik specifická a má delší inkubační dobu, že může dojít k přenosu na spoustu dalších lidí,“ připomněl Rychetský.

Pfeifer čelí obvinění z šíření nakažlivé nemocni i pokusu o těžkou újmu na zdraví, pohlavní zneužívání, šíření pornografie, svádění k pohlavnímu styku nebo ohrožování mravní výchovy.

Pfeifer je stíhán jako uprchlý. Už po obvinění z prvního skutku pro něj policie navrhovala vazbu. „Požadavek nebyl státním zastupitelstvím v Mostě akceptován,“ řekl kriminalista Pavel Záhumenský.

Počet nakažených virem HIV v Česku
Zdroj: ČT24

Pfeifer krátce poté prodal auto a byt a odletěl do Thajska. Zpáteční letenku zrušil. „Nemáme informace, že by se vrátil zpátky. Je na něj vydán evropský zatýkací rozkaz a každým dnem by měl být vydán příkaz k zadržení, což je vlastně mezinárodní zatykač,“ dodal Charvát.

Oběti mohou kontaktovat ústecké kriminalisty na telefonních číslech 974 421 479, 974 421 482 a 725 06 24 06. „Poškozeným samozřejmě zajistíme naprostou diskrétnost,“ zdůraznil Charvát.

Vydáno pod