Z manipulací s insolvenčním řízením obvinila policie 14 lidí, po dvou stále pátrá

Policie obvinila po pátečním zásahu, který proběhl v ústecké Spolchemii a na českobudějovickém krajském soudu, čtrnáct lidí. Čtyři z nich jsou ve vazbě. Obvinění se týká manipulací s insolvenčními řízeními. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová řekla v Otázkách Václava Moravce, že dva z obviněných policie nezadržela a pátrá po nich. Podle informací ČT jde o advokáta Ivo Halu a podnikatele Petra Sisáka.

„Někteří obvinění se skutku, pro nějž jsou stíháni, dopustili jako pachatelé, resp. spolupachatelé, a někteří jako účastníci. U čtyř osob podal státní zástupce soudu návrh na jejich vzetí do vazby,“ uvedl žalobce Adam Borgula.

Policisté skupinu obvinili z řady trestných činů, které se týkají zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo za účast v organizovaném gangu. „Právní kvalifikace použitá policejním orgánem v usnesení o zahájení trestního stíhání není u všech obviněných osob identická,“ upozornil Borgula.

Čtyři obviněné soud poslal do vazby kvůli obavám, že by mohli ovlivňovat svědky nebo ostatní obviněné. Za další důvod označil obavy, že by mohli pokračovat v trestné činnosti.

Dva stíhané policie nenašla a nemá na ně kontakt

Konkrétně se páteční zásah podle mluvčího Spolchemie netýkal jí samotné, nýbrž zadlužené společnosti Via Chem Group, která je akcionářem Spolchemie. Budějovický soud se zabývá insolvencí Via Chem Group. Policisté také prováděli domovní prohlídky u advokátů Ivo Haly, který působil jako insolvenční správce, Roberta Vladyky mladšího a Jana Pacovského.

Podle informací ČT policie pátrá po Halovi a také podnikateli Petru Sisákovi. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová řekla v Otázkách Václava Moravce bez dalšího upřesnění, že policie v pátek nezadržela dvě osoby, které zadržet chtěla, a nedaří se je kontaktovat. „V případě, že zůstanou nekontaktní (…), může být přistoupeno k tomu, že státní zástupce podá návrh na vydání eurozatykače a mezinárodního zatýkacího rozkazu,“ uvedla Lenka Bradáčová.

Via Chem Group je v úpadku, dluží věřitelům téměř dvě miliardy korun. Společnost v minulosti figurovala v některých kontroverzních obchodech. Dluhopisy společnosti Via Chem Group koupila firma Key Investments, které v minulosti svěřilo město Sokolov a Praha 6, 10 a 13 dohromady několik desítek milionů korun. Jediným akcionářem Via Chem Group je Euro Capital Alliance sídlící na Britských Panenských ostrovech, které prosluly jako daňový ráj a pračka špinavých peněz.