Silnice jsou po sněžení sjízdné jen obtížně. Zůstane to tak až měsíc

Na noční a ranní sněžení reagují silničáři v některých regionech jen pomalu. Řidiči proto musí počítat s tím, že na cestách je rozbředlý sníh, zejména ve vyšších polohách může být na silnicích i souvislá vrstva sněhu. Podobných dnů pravděpodobně zažijí řidiči v příštích týdnech více. Podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu budou příští čtyři týdny teplotně podprůměrné. Srážek sice bude nejspíše také poněkud méně, než je dlouhodobý průměr, ale na přelomu ledna a února má sněžit vydatněji.

Dlouhodobý výhled počasí na příští čtyři týdny uvádí, že Česko čeká teplotně podprůměrné a srážkově podprůměrné až průměrné období. V příštím týdnu bude mrznout v celé zemi. „Při vyjasnění a sněhové pokrývce bude místy kolem minus 17 stupňů Celsia,“ upozornili meteorologové. Poté se mírně oteplí, stále to však znamená, že týdenní průměrná maximální teplota bude na nule. Současně bude nadcházející týden z uvedeného období nejsušší, poté bude zesilovat sněžení.

Se sněhem se již nyní potýkají silničáři a především řidiči. Silniční správy však ubezpečují, že cesty jsou vesměs sjízdné, i když s opatrností.

Kromě několika silnic nižších tříd je pro nákladní dopravu uzavřena silnice I/56 u přehrady Šance na Fýdecko-Místecku. Mezi Ostravicí a Bílou silničáři cestu nesolí, protože přehrada slouží jako zdroj pitné vody pro část Moravskoslezského kraje. Dokud neroztaje, musí proto řidiči kamionů, kteří jedou na Slovensko, zvolit jinou trasu.

Rozbředlý sníh se vyskytuje na mnoha významných silnicích, ale také na dálnici D1 na Vysočině mezi 45. a 94. kilometrem. S rozježděnými zbytky sněhu musí počítat řidiči i na D5 ve vyšších polohách Plzeňského kraje, kde však již nesněží. Rozbředlý sníh leží také v pražských ulicích.