ODS to chce "rozbalit". Jak? Napoví kongres v Ostravě

Občanská demokratická strana si zvolí o víkendu v Ostravě nové vedení. Dvoudenní kongres hostí vítkovický hotel Clarion. Jediným kandidátem na předsedu je současný šéf Petr Fiala. Členové strany si ho vybrali před dvěma lety po prohře ve sněmovních volbách, kdy kdysi nejsilnější politická strana získala jen 16 křesel. Novým heslem ODS je Rozbal to.

Předseda občanských demokratů Petr Fiala očekává potvrzení mandátu šéfa strany.  "Budu usilovat o to, abych dostal důvěru a silný mandát k uskutečňování naší politiky. Jde o hodně. ODS je jedinou stranou, která hájí svobodu jednotlivce proti bujícímu dohlížitelskému státu, která nabízí alternativu pokusům zavádět jakýsi nový socialistický stát,“ řekl Fiala.

Zatímco Fiala nebude mít v Ostravě ve volbě konkurenta, podpořily ho všechny kraje, na postech místopředsedů by se mohly objevit nové tváře, přestože funkce chtějí obhájit všichni členové dosavadního vedení. Tři nominace na prvního místopředsedu získal zástupce předsedy a europoslanec Jan Zahradil, po dvou pak místopředsedové - poslanec Martin Kupka a senátor Miloš Vystrčil.

Politolog o kongresu ODS (zdroj: ČT24)

Pražská organizace prosazuje jako první místopředsedkyni místostarostku Prahy 2 narozenou v Bělehradě Alexandru Udženija. Další ženskou kandidátkou je Drahomíra Miklošová z Mostu.

Strana má nyní necelých 15 tisíc členů. Ve srovnání s rokem 2010 je to téměř o polovinu méně. Průzkumy preferencí jí dávají naději na setrvání ve sněmovně. Pokud by volby byly teď, získala by ODS podle prazkumů zhruba 8,5 procenta.

Hosty kongresu budou mimo jiné šéf TOP 09 Miroslav Kalousek nebo šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Zveme zástupce těch stran, se kterými spolupracujeme,“ uvedl Fiala.

Vondra: Jsem pevně přesvědčen, že je to začátek cesty vzhůru (zdroj: ČT24)