Starostové i hejtmani už budou mít okamžité informace v případě šíleného střelce či teroristů

V případě mimořádných událostí s větším počtem obětí nebo při teroristických útocích budou starostové a hejtmani informováni bezodkladně. Ministerstvo vnitra se k tomu zavázalo v memorandu, kam svůj podpis připojili také vedení policie a hasičského sboru spolu se zástupci asociace krajů a Svazu měst a obcí. Dokument se připravoval zhruba rok – jde o reakci na střelbu v Uherském Brodě, kde střelec zabil osm lidí.

Starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL) tehdy kritizoval postup policie s tím, že nemá o incidentu potřebné informace. Teď podpis memoranda vítá: starostové prý musejí mít přísun informací, aby mohli informovat obyvatele a přistoupit například k evakuaci. 

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) už se hasiči ani policisté nesmějí spoléhat na to, že starostovi předá informace o mimořádné události městská či obecní policie, které velí. Nyní musí dostat informace přímo od operačního důstojníka policie či hasičů. 

Předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl k tomu uvedl, že od událostí v Uherském Brodě se spolupráce mezi starosty a policií v mnohém zlepšila a memorandum jen zakotvuje a zpřesňuje tuto spolupráci.

Brífink k podpisu memoranda (zdroj: ČT24)

V dokumentu je popsáno 13 druhů událostí ve vztahu k hejtmanům a deset ve vztahu ke starostům. U každé z nich je uvedeno, jak rychle mají být informováni. Bez zbytečného odkladu je musí policie či hasiči informovat o neštěstích, při nichž je více než deset mrtvých a zraněných, o teroristických útocích, střílení, leteckých nehodách nebo o dlouhodobých výpadcích energie. 

Do dvou hodin od vzniku události pak musí dostat informaci o větších požárech, nálezech munice nebo výbušných systémů, živelních pohromách nebo zjištění výskytu nebezpečných nákaz v katastru města či obce.