Do Belgie soud předal i druhého muže, který je obviněn z převaděčství

Soud povolil předání do Belgie i u druhého z mužů, kteří tam čelí obvinění z převaděčství migrantů. Petr Karlík ve skupině působil především jako řidič, v Česku už byl v minulosti trestán za napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky. S předáním sice nesouhlasil, avšak práva podat stížnost se vzdal, takže usnesení pražského městského soudu je pravomocné.

Petr Karlík je obviněn, že se jako člen organizované česko-albánské skupiny v letech 2013 až 2015 podílel na 12 transportech migrantů do Velké Británie. Gang se údajně vedle nelegálního převozu lidí dopouštěl i nedovoleného překračování státních hranic a praní špinavých peněz. Muž trestnou činnost popírá, jeho právník poukázal na to, že klient vůbec nemá řidičské oprávnění.

Karlíka, Grundzu a dalšího muže a ženu české státní příslušnosti zadržel koncem loňského listopadu na základě eurozatykače Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Policie tehdy uvedla, že zadržení patří k hlavním organizátorům nezákonného převozu běženců z Albánie, Sýrie, Makedonie a Kosova.

Gang vozil do Británie až 25 migrantů týdně

Skupině pachatelů, která si prý jako řidiče vozů najímala sociálně slabé Čechy a Slováky, převozy údajně vynesly přes 13 milionů korun. Některým jejím členům hrozí v Belgii až 20 let vězení.

Podle belgických úřadů se gang snažil převážet do Británie 15 až 25 migrantů týdně. Nabíral je v ČR, přestupní stanici měli v belgickém Gentu. Odtud putovali přes Francii v dodávkách a minibusech. Běženci prý za převoz platili částky od pěti set do pěti tisíc britských liber (18 až 180 tisíc korun).