Další české matce odebraly norské úřady dceru

Norská sociální služba Barnevernet, kterou dostala do povědomí české veřejnosti kauza rodiny Michalákových, odebrala před pár týdny české matce a norskému otci devítiměsíční dceru. Dítě trpí vážnou genetickou nemocí, je na umělé ledvině a čeká na transplantaci. Norské úřady tvrdí, že rodiče mají s potomkem nedostatečně vyvinutý kontakt. Vyjádření norské strany zatím není k dispozici.

„S případem mě oslovili zoufalí rodiče v pátek po poledni,“ uvedla poslankyně sněmovního výboru pro sociální politiku Jitka Chalánková (TOP 09). Podle ní byl o události zpraven i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezident Miloš Zeman. Rodiče Chalánkovou požádali o zveřejnění celé věci, pouze si přáli zůstat v anonymitě. „Čekají je velmi nepříjemné soudní tahanice, jaké již známe z jiných případů v Norsku,“ dodala na vysvětlenou, proč zachovává mlčenlivost o identitě rodičů.

Úřady budou nejspíše zas a znovu tvrdit, že k odebrání dětí dochází pouze v odůvodněných případech, že je to krajní řešení a poslední možnost. Vlastně o těchto případech ví jen hrstka Norů, obecně je v Norsku velmi chabé povědomí o takových případech, kterými se zabývají zahraniční média.
Yngvar Brenna
spolupracovník ČT a serveru Norge.cz

Jde podle poslankyně o případ děvčátka, které se koncem dubna narodilo v Norsku české matce, po níž má také české občanství. „Dítě se narodilo s velmi vážnou geneticky podmíněnou chorobou. Jako lékařka  mohu říct, že stav je vysoce vážný, není takových ve světě mnoho,“ řekla Chalánková.

Holčička se narodila koncem dubna. Od počátku byl její stav vážný, vyžadoval lékařský zákrok a náročnou zdravotní péči. Toto období bylo pro překvapené rodiče velmi těžké. Po pěti měsících se podařilo dítě stabilizovat do takové míry, že čeká na transplantaci ledviny.

Vánoční odebrání dítěte

Rodiče si dceru brali pravidelně domů a věnovali se jí.  Dokonce je za to lékaři chválili. Protože chtěli rodičům pomoci, oslovili Barnevernet s návrhem na odlehčovací službu. “Tuto službu úřad rodičům nepřiznal,  nicméně obdržel další oznámení od nadřízeného zdravotní sestry, se kterou nevycházeli rodiče příliš dobře. Přestože rodinu tento pracovník nemocnice nikdy neviděl, stejně tak ji neviděl nikdo z Barnevernetu, po druhém oznámení začal úřad šetření (…), rozhodl o odebrání dítěte a předání do péče pěstounů,“ popsala poslankyně. Rodiče dostali rozhodnutí na Štědrý den, z čehož se prý zhroutili. V současnosti si již najali v Norsku advokáta a připravují se na odvolání.

Podle vyjádření Petičního výboru na podporu rodiny Michalákových úřadu „vadí údajně nedostatečně vyvinutý kontakt s dítětem, rodičům vyčetl také jejich z kontextu vytržené výroky o tom, že nechtějí, aby dítě trpělo“. Chalánková a další kritici považují norský systém péče o děti za netransparentní. Odpůrci norské sociálky tvrdí, že úřady odebírají děti cizincům a trvale je svěřují pěstounům. Své kauzy má třeba Polsko, Slovensko či Rumunsko.