V Hlučíně se 13 lidí přiotrávilo plynem, malá dívka skončila v bezvědomí

Celkem 13 lidí, z toho sedm dětí, se ráno přiotrávilo oxidem uhelnatým v Hlučíně na Opavsku. Jde o pěstounskou rodinu – všichni skončili v nemocnici. Jejich zdravotní stav by ale neměl být vážný. Dva další lidé se pak v noci přiotrávili oxidem uhelnatým i v rodinném domku ve Frýdlantě nad Ostravicí - ti skončili ve vážnějším stavu v péči lékařů.

Podle mluvčího moravskoslezských hasičů může zřejmě za první otravu karma a ve druhém případě krb. „Hasiči to tam zajistili a odpojili plyn. V nemocnici mi řekli, že se čeká na výsledky testů. Vypadá to ale, že to s těmi otrávenými snad nebude vážné,“ řekl hlučínský starosta Pavel Paschek. Nejhůře na tom byla devítiletá holčička, která byla krátce v bezvědomí, a právě to upozornilo ostatní členy rodiny na únik plynu. 

Tři děti a jeden dospělý museli podstoupit léčbu v přetlakové komoře. Zatímco dospělí by mohli být z nemocnice propuštěni ještě v sobotu, děti zřejmě zůstanou přes noc na pozorování. Starosta se chce s rodinou zkontaktovat, aby jim nabídl pomoc. „Bude tam zřejmě nutná revize připojení. V tom například vidím šanci, jak by jim město mohlo pomoci,“ řekl Paschek.

U otravy ve Frýdlantě to bylo horší. „Záchranná služba tam ošetřovala dva muže (39 a 37 let). Oba postižené, jednoho ve vážnějším a jednoho ve středně těžkém stavu, pak záchranáři předali do další péče ve frýdecko-místecké nemocnici,“ uvedl mluvčí zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl.

Tři děti a jeden dospělý museli podstoupit léčbu v přetlakové komoře (zdroj: ČT24)

Hasiči před nebezpečím neustále varují

V Moravskoslezském kraji jsou otravy oxidem uhelnatým z lokálních topenišť poměrně časté a nezřídka končí smrtí. Zřejmě oxid uhelnatý z karmy otrávil například třináctiletou dívku, která na Nový rok zemřela v Brušperku na Frýdecko-Místecku. Další tři děti skončily v nemocnici.

„Hasiči neustále varují před tímto nebezpečím a nabádají k pravidelným kontrolám a opravám těchto zařízení a také k nákupům detektorů oxidu uhelnatého. Jejich cena na trhu se dnes pohybuje kolem jednoho tisíce korun,“ dodal mluvčí hasičů Petr Kůdela. Jen loni ošetřili v hyperbarické komoře Městské nemocnice v Ostravě kvůli otravě oxidem uhelnatým 26 lidí - to bylo dvakrát víc než v roce 2014.