Ledovka ustoupí až ve středu, nehod přibývá

Od úterního večera platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na ledovku prakticky pro celou západní polovinu České republiky. Řidiči i chodci by proto měli být velmi opatrní - výstraha platí do středečního večera. Ledovka i sněžení však potrápily řidiče už během úterý, kdy se stalo mnoho dopravních něhod. Většinu šlo ale jen o pomačkané plechy, nikdo na silnicích nepřišel o život.

Ledovka vzniká, když na prochladlé zemi namrzá padající déšť. Vzníká tak kluzká ledová vrstva, která může být hrozbou pro řidiče, ale i chodce. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu se může během celého úterý vyskytnout v Plzeňském a Jihočeském kraji a také v části Vysočiny – konkrétně na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku – a ve středních Čechách s výjimkou Mělnicka, Mladoboleslavska, Nymburska, Kolínska a Prahy.

Dopoledne meteorologové výstrahu upřesnili. Prodloužili její platnost až do středy večer s tím, že od úterních 19:00 se bude týkat nově prakticky celé západní poloviny ČR. 

Během dnešního odpoledne se na jihozápadě Čech místy začnou vyskytovat mrznoucí srážky doprovázené tvorbou ledovky, které se budou večer a v noci na zítřek ojediněle vyskytovat i na ostatním území Čech. Zítra budou srážky od jihozápadu slábnout.
Český hydrometeorologický ústav
Ledovka hrozí zejména v místech, kde se obě barvy protínají
Zdroj: ČT24

Led je i na hlavních silnicích

Podle silničářů by si měli řidiči dát pozor i na některých hlavních silnicích, ledovka se vyskytovala například u Losiné na silnici I/20, na II/198 u Přimdy, na silnicích v okolí Vlašimi a Trhového Štěpánova, kluzká vozovka byla i na dálnici D6 u Nového Strašecí. Řidiči by ale měli být opatrní i v regionech, kde výstraha na ledovku neplatí. Cesty ve většině České republiky pokrývá uježděný nebo rozbředlý sníh.

Během dneška se staly stovky dopravních nehod (zdroj: ČT24)

Mnoho sněhu napadlo v noci v Moravskoslezském kraji, jeho vrstva se zvýšila až o sedm centimetrů. Nejbohatší příděl sněhu však zažila krušnohorská Šindelová, kde přes noc napadlo deset centimetrů sněhu.

Zejména v horských oblastech také silně mrzlo, v Libereckém kraji klesly ráno teploty až k minus jedenácti stupňům Celsia. Po celý den pak sněhové přeháňky komplikovaly dopravu v kraji. I na hlavních tazích zůstává po většinu dne rozbředlý sníh, který klouže. Teploty v kraji se po celý den udržely pod bodem mrazu a silničáři proto doporučují jezdit opatrně, riziko námraz je poměrně velké. Žádné problémy způsobené počasím však v kraji kolem 17:00 podle policie hlášeny nebyly.

Řidiči bourali na ledu i sněhu

Nad ránem se stalo nejvíce nehod ve středních Čechách, dvě auta havarovala na státní silnici u Sedlčan, na frekventované silnici II/101 u Dolních Břežan nebo u Kouřimi. Později přibylo nehod i v dalších lokalitách, kterých se týká výstraha na ledovku – například u západočeských Dobřan, jihočeských Strakonic, v Milevsku i na silnici I/3 u Českých Budějovic. Větší množství nehod se stalo po vydatném nočním sněžení také v Ostravě a na Novojičínsku. Ani ráno sníh nepřestal padat a v méně frekventovaných úsecích pokrývala vrstva rozbředlého sněhu i dálnici D1.

Mluvčí ÚAMK: U zimních pneumatik je důležitá výše vzorku (zdroj: ČT24)

Bez omezení průjezdná naopak již ráno byla dálnice D5 u Mlýnce, kde ještě celou noc pokračoval úklid následků pondělní nehody linkového autobusu s kamionem.

Na Ostravsku je stále smog

ČHMÚ ráno odvolal smogovou situaci, která platila v Olomouckém kraji. Na všech měřicích stanicích v regionu již je koncentrace polétavého prachu pod limitem. Prašno naopak stále je v části Moravskoslezského kraje. Na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku proto smogová situace stále platí. Třinecka se však již výstraha netýká.

Vydáno pod