Na Mynáře čeká na Hradě rozhodnutí o rozkladu. Očekává, že prověrku nedostane

Hradní kancléř Vratislav Mynář připustil, že prověrku na stupeň přísně tajné zatím nezíská. Proti jejímu zamítnutí se bránil rozkladem. Na to, že by mu Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) vyhověl, ale nespoléhá. Odpověď už mu zřejmě přišla, zatím ale dopis neotevřel.

Koncem září se hradní kancléř dozvěděl, že mu Národní bezpečnostní úřad neudělí prověrku. Důvodem měly být některé okolnosti jeho podnikání, na které si při pohovorech nevzpomněl, nebo nejasnosti kolem nákupu pozemků. „Vzpomenout si na každý detail ze své pětadvacetileté jak soukromé, tak podnikatelské historie nemůžu zaručit,“ uvedl kancléř.

7. října poslal Vratislav Mynář proti rozhodnutí úřadu rozklad. Tehdy on i jeho advokáti mluvili o tom, že se jim výtky NBÚ podaří v rozkladu rozbít. Nyní ale připouští, že se to asi nepodařilo. „Neočekávám, že by to bylo jinak, než byl původní verdikt. Využiju veškerých opravných prostředků, na tento opravný prostředek jsem, přiznám se, již nespoléhal,“ je se situací smířen.

NBÚ nechce výsledky rozkladu komentovat. Jako vždy poslal jen písemné prohlášení, že se k prověrce nesmí vyjadřovat. „Národní bezpečnostní úřad není oprávněn, a tedy ani nemůže sdělovat informace o bezpečnostním řízení (prověrce) konkrétní osoby jiné osobě než účastníkovi bezpečnostního řízení,“ vyjádřil se úřad.

Události: Bezpečnostní prověrka hradního kancléře (zdroj: ČT24)

Mynář: Odvolám se

O svou budoucnost na Hradě se kancléř ale zatím bát nemusí. Prezident ho ve funkci nechá, i proto, že má zatím další možnosti, jak se bránit. Sám Mynář znovu potvrdil, že se chce soudit. „Pokud jde o rozklad NBÚ, podrobnosti mi nejsou známy. Platí již x-krát řečené, že pan prezident vyčká ve věci prověrky na výsledek veškerých opravných prostředků,“ zopakoval stanovisko prezidenta Miloše Zemana jeho mluvčí.

Mynář tráví sváteční čas doma v Osvětimanech. Do práce na Pražský hrad se vrátí v pondělí 4. ledna. Tam jej zřejmě bude očekávat dopis od NBÚ. „Pokud to budu mít někde nějak na stole nebo nějakým způsobem doručeno, tak se na to určitě podívám. Musím se poradit s právníky, jaké jsou lhůty, a ve stanovených lhůtách se odvolám,“ plánuje Mynář.

  • Zamítne-li ředitel bezpečnostního úřadu rozklad, zbývá kancléři ještě jedna možnost – obrátit se na městský soud se správní žalobou.
  • Zamítne-li eventuální správní žalobu městský soud, lze ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

I v případě, že se Mynář obrátí na soudy, má šanci, že ve funkci kancléře zůstane až do konce volebního období Miloše Zemana. Jednání i s odvoláními totiž můžou trvat dlouhé měsíce.