Vybral peníze a nic nepostavil. Jednatel Lidových domků míří k soudu

Události: Jednatel firmy Lidové domky míří k soudu (zdroj: ČT24)

Před soudem by měl v lednu stanout někdejší jednatel firmy Lidové domky Pavel Hric. Ten čelí obžalobě kvůli okradení klientů, od nichž měl vylákat peníze na projekt výstavby laciného bydlení nedaleko Prahy. Několik set zákazníků tak přišlo o své celoživotní úspory. Případ se svým charakterem velmi podobá zkrachování stavební společnosti H-System.

Asi tři stovky lidí zaplatily za výstavbu levných rodinných domů na poli u obce Stupice asi 15 kilometrů od Prahy. Svého vysněného bydlení se ale dodnes nedočkali, a nemají už ani peníze. „Škoda v případu byla vyčíslena na částku přesahující 40 milionů a poškozených je v této věci 261,“ říká mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Žalobci nakonec po několikaletém vyšetřování nyní posílají před soud jediného člověka - někdejšího jednatele Pavla Hrice.

Obžaloba v kauze Lidové domky
Zdroj: ČT24

„My jsme vlastně nakonec ve finále zjistili, že přes ty účty proteklo zhruba přes 70 milionů, ale všechny ty peníze zase postupně byly různě vytahány,“ říká správce konkurzní podstaty společnosti Lidové domky Michal Edl.

Řada klientů přišla nejen o celoživotní úspory, ale ještě se zadlužila. „Samozřejmě, že ty peníze chybí. Nejhorší na tom je, že jsme si na to brali úvěr, který splácíme a vlastně přeplácíme ho,“ říká jedna z poškozených Alena Janíková.

Kam většina peněz zmizela, nedohledala ani policie. V minulosti to odmítal říct i exšéf společnosti Hric, který teď s médii nekomunikuje. „Pořád mě tady bude někdo nachytávat na nějakých otázkách, co a jak, kde a každý se bude zajímat o to, kam dal Hric peníze,“ reagoval před časem obviněný jednatel.

Lidové domky
Zdroj: ČT24

Sám Hric dostal už v minulosti v jiné kauze podmínku za pokus o poškozování věřitele. Nyní mu u soudu, který začne v únoru, hrozí daleko přísnější trest. “Je ohrožen trestní sazbou odnětí svobody v délce pět až deset let,“ upřesnila Zenklová

Řadě klientů ale vadí, že kauza se táhne dlouho. K soudu míří téměř po deseti letech od doby, kdy firma zkrachovala. 

Kauza Lidových domků není jediná, kdy lidé zaplatili stavební firmě nové bydlení, ale dodnes se mohou dívat jen na prázdná pole.  Kromě známého H-Systemu jen v posledních pěti letech zkrachovalo v Česku asi deset stavebních firem, které vybraly od klientů zálohy, a nic neudělaly.