Štědrý den přepsal teplotní rekordy na desítkách míst

Ani třetí den letošní astronomické zimy se neobešel bez překonaných teplotních rekordů. Historická maxima přepsal Štědrý den na desítkách stanic. Hodnoty nových rekordů se většinou pohybují mezi 10 a 12 stupni Celsia.

Oteplení sice patří k Vánocům takřka jako jesličky, ale letos místo oblevy přišlo takřka jarní počasí. Stejně jako ve středu padaly teplotní rekordy. Jen na jihu Čech vznikla nová štědrodenní maxima na sedmi místech. „Teplotní rekordy dnes v Jihočeském kraji padly na sedmi stanicích, kde se měření provádí více než 20 let. Lze je očekávat i v následujících dnech,“ řekl meteorolog z pracoviště ČHMÚ v Českých Budějovicích. Rekordně vysoká teplota pro 24. prosinec 11,3 stupně zavládla například v Táboře.

Na šesti stanicích neodolaly dosavadní teplotní rekordy na Vysočině, nejtepleji bylo v Havlíčkově Brodě, kde bylo 10,7 stupně, tedy o 1,2 stupně více oproti dosud platnému rekordu z roku 1958.

obrázek
Zdroj: ČT24

Meteorologové očekávají, že v příštích dvou dnech budou teploty ještě mírně stoupat, v polovině příštího týdne by se již mělo ochladit, teploty v úterý a ve středu již nevystoupají výše než šest stupňů nad nulu. V noci by potom mohlo i mrznout.

Jak ale také upozornili meteorologové, ani mimořádně teplý začátek zimy neznamená, že se Česku vyhýbají mrazy. Již v listopadu, který byl také neobvykle teplý, bylo zejména v místech ve výšce nad tisíc metrů mnoho mrazivých dnů, kdy teploty dosahovaly až minus 16 stupňů Celsia. Na šumavském Březníku nemrzlo za celý měsíc pouze sedm dnů.

Vydáno pod