Sobotkův twitter napadli neonacisté. Důkaz, že svou práci dělám dobře, reagoval premiér

Události: Napadení účtu premiéra Sobotky na twitteru (zdroj: ČT24)

Twitterový účet premiéra Bohuslava Sobotky napadli hackeři, kteří vyzývali k boji proti uprchlíkům. Ve středu po desáté hodině dopoledne pod Sobotkovým jménem uveřejnili několik xenofobních příspěvků a změnili také popisek, který předsedu vlády nazývá vlastizrádcem. Úřad vlády podá kvůli hackerskému útoku trestní oznámení.

V jednom z příspěvků hackeři například napsali, že demokratické elity devastují Evropu a je třeba pozvednout zbraně. Útok hackerů potvrdil mluvčí vlády Martin Ayrer. „Situaci aktuálně řešíme a snažíme se tento útok zastavit,“ uvedl. Později dodal, že úřad podá trestní oznámení.

Sám premiér považuje napadení svého twitterového účtu neonacisty za důkaz, že svou práci dělá dobře. „Pokud můj twitter napadají neonacisté, pak to beru jako důkaz toho, že svoji práci dělám dobře. Přeji krásné Vánoce všem lidem dobré vůle, kteří odmítají šíření nenávisti, preferují lidskost a podporují demokracii,“ reagoval Sobotka na facebooku.

Falešné tweety se začaly objevovat v krátkých intervalech poté, co premiér napsal příspěvek k odvážení munice z Vrbětic. Vystoupil tam jako host na tiskové konferenci spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem.

Experti: Ztratit heslo k twitteru lze snadno

Podle experta na kybernetickou bezpečnost Ivo Němečka je pro zabezpečení účtů na sociálních sítích klíčové heslo. To musí být dostatečně silné, a zároveň by nemělo být lehké jej odhadnout. Přitom nemusí jít o nijak komplikovaný text, spíše nějakou frázi, která sama o sobě nemá smysl. „Například heslo ‚Chobotnicesikoupila2kvetiny‘ si zapamatujeme, ale pro útočníka je těžké ho odhalit,“ řekl Němeček.

Velkou část průniků na účty v sociálních sítích má na svědomí tzv. social hacking, při kterém se podaří útočníkům proniknout třeba k e-mailu oběti pomocí snadné kontrolní otázky při zapomenutí hesla. Když se zmocní e-mailu, nechají pak na sociální síti zaslat obnovený přístup k účtu na tento e-mail, a je to. Před těmito útoky je dobré se bránit volbou silného hesla a dvojstupňového ověření pomocí e-mailu. Je třeba si ovšem dávat pozor i na klikání na linky od neznámých účtů, kterými lze neúmyslně spustit kód, který má za cíl vám třeba ukrást účet na twitteru.
Josef Šlerka

Kromě silného hesla by ale měli být uživatelé na pozoru i pokud jde o místa, kde se připojují. „Ačkoli samotný twitter může používat šifrované připojení, pokud se například připojíte ke svému účtu z nezabezpečené wi-fi sítě, může snadno dojít k napadení celého připojení, a tím i cílového počítače. I proto je velmi důležité věnovat pozornost komplexní ochraně počítače proti škodlivému software. Dojde-li k napadení počítače, může útočník získat přístup ke všem heslům i datům,“ varoval Němeček.

Dlouhodobě varuje před nacionalismem

Sobotka v poslední době několikrát upozorňoval na nástup nacionalismu a xenofobie v souvislosti s migrační krizí. V polovině prosince napsal dopis evropským lídrům, ve kterém varoval před ztrátou schengenského prostoru. Podle něj je vlajkovou lodí Evropské unie.

Po 17. listopadu kritizoval prezidenta Miloše Zemana za to, že vystoupil na Albertově po boku šéfa extremistického Bloku proti islámu Martina Konvičky. Prezident se podle předsedy vlády zařadil tímto krokem mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí z Islámského státu a migrační krize. Účastí na akci prý legitimizoval šíření extrémní xenofobie a nenávisti.

Zeman nedlouho poté Sobotku obvinil z toho, že svým postojem k uprchlické krizi ohrožuje bezpečnost Česka. Reagoval tak na Sobotkova slova, že nebezpečí představují teroristé, nikoliv uprchlíci, kterým je třeba pomoci.