Zdravotní sestru z Rumburku obžalovanou z vražd pustili z vazby

Bývalá zdravotní sestra z Rumburku Věra Marešová obžalovaná z vražd šesti pacientů byla propuštěna z vazby. Pravomocně o tom v pondělí rozhodl Vrchní soud v Praze, když zamítl stížnost státního zástupce. Hlavní líčení v případu pokračuje 21. ledna.

„Je na svobodě, včera byla propuštěna z vazby,“ potvrdila advokátka obžalované Iva Jónová.

Ústecký krajský soud Věru Marešovou nepravomocně propustil už 19. listopadu, ale státní zástupce podal stížnost, a tak nakonec rozhodnutí připadlo pražskému vrchnímu soudu.

Marešová podle obžaloby pacienty zabíjela draslíkem na jednotce intenzivní péče od roku 2010 do loňského června. Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let. Důvodem byla podle žalobce snaha usnadnit si práci. Marešová u soudu odmítla, že by někoho zabila nebo mu pomohla zemřít.

Advokát: Vazba nemá nahrazovat trest

Právník Miroslav Krutina uvedl, že k propuštění z vazby dochází na základě toho, že pominou důvody vazby. „Jsou specifické a zajišťují, aby vazba nenahrazovala trest. Primárně má být osobní svoboda dotyčné osoby omezována teprve po pravomocném rozhodnutí soudu o vině a trestu, nemá být nahrazována vazbou,“ doplnil Krutina.

Pohyb na svobodě je pak ale omezen určitými podmínkami. „Je nezbytné, aby se dotyčná osoba dostavovala ke všem výslechům a úkonům trestního řízení, byť nemůže být nucena k tomu, aby vypovídala nebo se aktivně hájila, ale musí být k dispozici,“ upřesnil Krutina.

Krutina: Důvody vazby jsou specifické a zajišťují to, aby vazba nenahrazovala trest (zdroj: ČT24)

Připustila syndrom vyhoření, podle psychiatra netrpí poruchou

Bývalá zdravotní sestra však připustila, že mohla trpět syndromem vyhoření, jak napovídají znalecké posudky. Žila sama s dcerou a řešila nedostatek peněz. Brala si proto více služeb.

Podle psychiatra Michala Hesslera, který zpracovával odborný posudek, netrpí obžalovaná žádnou duševní poruchou. „Neshledal jsem žádnou duševní chorobu ani jiné forenzně významné duševní poruchy, ani v době vyšetření, ani v době, kdy údajně docházelo k žalovaným skutkům,“ řekl před soudem v prosinci.

Podle právní kvalifikace hrozí Marešové doživotí. Vedle viny bude soud rozhodovat také o odškodném. K řízení se připojili příbuzní poslední oběti, osmnáct lidí požaduje po milionu korun. Hlavní líčení bude pokračovat 21. ledna právě výslechem znalců.