Muže, který vyhrožoval bombou ve sněmovně, zadržela policie

Policisté zadrželi údajného autora telefonátu, který ve čtvrtek oznámil uložení výbušniny ve sněmovně a zaštiťoval se Islámským státem. Policie případ vyšetřuje pro podezření z šíření poplašné zprávy. Zda ho projedná i soud, zatím není jasné. Muž byl hospitalizován na psychiatrii.

Třicetiletý muž oznámil uložení bomby v dolní parlamentní komoře ve čtvrtek ráno. Pyrotechnik na místě výbušné zařízení sice nenašel, ale na určitou dobu musela být uzavřena ulice vedoucí ke sněmovní budově.

Muž vyhrožoval i pražské zoo

Ve zhruba hodinových intervalech pak následovaly další výhrůžky. Podle jedné z nich měla být bomba u klece s makaky v pražské zoo. Později autor upozorňoval, že tentokrát je bomba uložena na třech místech v Curychu, uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Zadržený muž se ke všem výhrůžkám přiznal a současně uvedl, že je autorem i jiné výhrůžky z dřívější doby, dodal Hulan.

Na oznámení bomby policisté reagují relativně často. V minulosti ohlásil anonym například uložení plastické trhaviny v jednacím sálu sněmovny v lednu 1993 při rozpravě k volbě prezidenta. Autor telefonátu se tehdy policii znovu ohlásil, přiznal se a sdělil motiv svého činu.

Letos v březnu policie zadržela muže, který předtím šestnáctkrát vyhrožoval bombou různým významným osobám či institucím v Česku. Hrozby adresoval i sněmovně.