Lékaři zachránili horníka, kterého spálil po celém těle výbuch metanu

Lékaři zachránili těžce popáleného horníka

Při srpnovém výbuchu metanu v dole Darkov na Karvinsku zemřeli tři horníci, čtvrtý utrpěl popáleniny na devadesáti procentech těla a měl k smrti velice blízko. Šance na přežití je u tak rozsáhlých popálenin minimální. Lékařům ostravského popáleninového centra se ho podařilo zachránit. Při transplantacích použili metodu, kdy šestinásobně roztáhli malé kousky zdravé kůže. Nyní už pacient chodí, mluví a začal s rehabilitací.

Popáleného horníka z OKD, který byl při vznícení důlního plynu v hloubce tisíc metrů, přivezli záchranáři v kritickém stavu. „Oni se udusili, já se stihl nadechnout, než to ke mně přišlo. Utíkal jsem se zatajeným dechem. Všechno si pamatuju, i to, jak mě nakládali do vrtulníku,“ vzpomínal Michal Koleno na neštěstí v dole, při kterém zemřeli tři jeho kolegové. Na šachtě pracoval sedmnáct let.

Stihl jsem se nadechnout, vzpomínal horník

Popálený byl na osmdesáti osmi procentech těla. Lékaři ihned zahájili intenzivní protišokovou léčbu. Transplantacím předcházela léčba hlubokých popálenin. Více než dva měsíce ho udržovali v umělém spánku.

„Nejprve jsme provedli uvolňující nářezy na dolních i horních končetinách a také na trupu, aby byl schopen dýchacích pohybů a mohli jsme ho připojit na umělou plicní ventilaci,“ popisovala zástupkyně primářky Popáleninového centra Fakultní nemocnice Ostrava Hana Klosová.

Hana Klosová o léčbě popáleného horníka (zdroj: ČT24)

Poté nastala fáze léčby hlubokých popálenin, která probíhala v několika etapách. Pak teprve mohly začít transplantace. „Nezasažených míst, ze kterých bychom mohli odebrat štěpy, bylo na pacientově těle jen velmi málo. Proto jsme použili metodu, která umožňuje při co nejmenším odběru kůže transplantovat až šestkrát více povrchu těla,“ vysvětlovala lékařka.

Kousek kůže lékaři až šestinásobně roztáhli

Odebrali části zdravé kůže, které nakrájeli na velikost čtyři krát čtyři centimetry. Takový kousek pak dál rozkrájeli pomocí přístroje dermatom na takzvané kožní známky velké jen tři milimetry. „Ty jsme umístili na speciální fólii, kterou jsme je roztáhli na šestinásobnou velikost,“ uvedla Klosová.

Fólii přenesli na spálenou kůži. Důležité bylo, aby mezi milimetrovými kousky zůstaly mezery. „V těchto v mezerách se během hojení postupně začala tvořit nová kůže,“ popisovala lékařka. Muž prodělal několik operací a vyhnuly se mu závažné komplikace.

Na Vánoce může jít muž domů za rodinou

Nyní se jeho stav natolik zlepšil, že mohl být převezen z popáleninového centra do nemocnice v Orlové, kde bydlí. „Vnímáme to jako obrovský úspěch,“ řekla Klosová. Dodala, že nemocnice použila tuto metodu transplantace poprvé v roce 2013. „Od té doby jsme ji několikrát zopakovali. Nejde rozhodně o běžnou věc, používá se při velmi rozsáhlých popáleninových úrazech,“ doplnila Klosová.

Michal Koleno zahájil v orlovské nemocnici rehabilitaci. Pokud bude vše v pořádku, stráví Vánoce doma se svou ženou a dvěma dětma. Pak bude léčba pokračovat pravděpodobně v rehabilitačním ústavu v Hrabyni.