„Lihová mafie“ žádá mírnější tresty, verdikt padne před Vánocemi

Většina obžalovaných v kauze takzvané „lihové mafie“ svou vinu přiznává. Olomoucký krajský soud ale žádají o mírnější tresty, než jaké navrhuje obžaloba. Případ mnohaletých nelegálních obchodů s lihem, při nichž měl stát na daních tratit až 6,7 miliardy korun, soud rozplétal rok. Rozsudek se očekává 22. prosince. V případu je obžalováno celkem osm lidí včetně údajné hlavy celé skupiny Radka Březiny a jeho bratra Tomáše, který případ pomohl objasnit a soud mu přiznal status spolupracujícího obviněného.

„Je mi jasné, že budu muset jít na nějakou dobu do výkonu trestu, přeji si, aby ta doba byla co nejkratší. Státní zástupce nedostatečně zohlednil mou budoucnost,“ uvedl Tomáš Březina, který ve své závěrečné řeči soud požádal o mírnější než čtyřletý trest, jaký mu navrhl žalobce.

Poukázal na to, že trestnou činnost v roli klíčového svědka rozkrývá ještě v dalších čtyřiceti trestních řízeních. „Moje výpověď byla jediná pravdivá. Myslím, že má spolupráce byla velmi podstatná a zásadní. Určitě by se nedala věc soudit s takovou výší škody i v takovém počtu obžalovaných. Budu se muset před těmi lidmi skrývat, budu mít před nimi strach, je to doživotní trest,“ dodal Tomáš Březina.

Svou vinu přiznala i většina zbývajících obžalovaných. Poukazovali ale na to, že pouze plnili pokyn nadřízených. Skladník Rostislav Hanulík apeloval na soud kvůli své rodinné situaci a snaze zajistit péči pro nemocné dítě. „Vstoupil jsem do rozjetého vlaku, ze kterého nešlo vystoupit,“ uvedl Hanulík, který je kvůli problémům s páteří v invalidním důchodu. Dodal, že bez stabilního příjmu by nezabezpečil rodinu.

Jednatel společnosti Morávia-Chem Radek Menšík svou vinu přiznal a uvedl, že toho upřímně lituje. Tvrdil, že když začal podnikat s Radkem Březinou, netušil, že jde o nelegální činnost. „Měl jsem z Radka Březiny velký strach, dovedl se s každým, kdo mu odporoval, rychle vypořádat,“ uvedl. Odmítl, že by se trestné činnosti dopustil ze ziskuchtivosti. Je podle něj nespravedlivé, aby lidé, kteří jej úkolovali, dostali nižší trest.

Státní zástupce navrhl Tomáši Březinovi nejnižší trest ze všech. Ostatním členům skupiny hrozí kolem šesti až devíti let vězení. Nejvyšší trest navrhla obžaloba Radku Březinovi. Ten se přiznal, že byl organizátorem daňových podvodů a vůdcem skupiny. Za trestný čin zkrácení daně a účast na zločinecké organizaci mu hrozí až 13 let vězení a propadnutí majetku. Ze skupiny vybočuje ještě osmý obžalovaný Tomáš Pantlík, který se neúčastnil daňových podvodů, ale je stíhán v souvislosti s tajným skladem lihu v Olomouci. Státní zástupce mu navrhuje tři až čtyři roky vězení.

Rekordní škoda

Kauza lihové mafie postihuje patnáctileté období, během něhož skupina údajně čistila technický líh nebo obchodovala s nezdaněným lihem. Jeho část nechal Březina ukrýt v tajných skladech. Jde zřejmě o případ s dosud nejvyšší škodou týkající se krácení spotřební daně, podle obžaloby lihová mafie v čele s Radkem Březinou připravila stát na daních o 6,7 miliardy korun.

Na kauzu navazují další trestní stíhání. Postihuje obchodníky, kteří nelegální líh od Březiny odebírali, nebo lidi, kteří prý legalizovali jeho majetek. Jde například o Březinovu manželku a otce, kteří měli prát špinavé peníze, nebo otce a syna Pražanovy, kteří obchodovali s nelegálním lihem od Březiny a stát podle obžaloby připravili o 353 milionů korun. Není ukončeno ani vyšetřování týkající se ovlivňování svědků v této kauze.