Sobotka: Evropa musí migrantům pomáhat, ale ne za cenu vlastního ohrožení

Evropa musí ve stávající migrační krizi pomáhat těm, kteří to potřebují, nemůže ale jít přes hranice vlastního ohrožení, prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v projevu na sjezdu slovenské vládní strany Směru-SD. Odmítl také návrhy na zmenšení schengenského prostoru volného pohybu osob.

„Musíme pomoci těm, kteří pomoc skutečně potřebují. Současně vedle toho musíme vnímat bezpečnostní rizika,“ varoval Sobotka. Migrace prý musí být regulována na vnějších hranicích schengenského prostoru, přičemž Evropa podle něj vůbec nebyla připravena na obrovské migrační přesuny na své vnější hranici.

„Jsem přesvědčen, že migrační krizi nemůže žádná země zvládnout sama. Pro to, abychom migrační krizi zvládli, potřebujeme Evropu. V některých oblastech potřebujeme mnohem silnější a důraznější Evropu, než máme dnes,“ řekl Sobotka.

Postavil se také proti vytvoření mini-Schengenu, tedy proti neformálním návrhům na omezení schengenského prostoru, z něhož by tak teoreticky mohly vypadnout země střední Evropy. „Návrhy, které se objevily, že by se měl Schengen zmenšit, jsou absurdní v tom, že navrhují vyřadit z něj státy, které ve skutečnosti jeho pravidla nejdůsledněji dodržují,“ kritizoval český premiér. Podle něj uprchlickou krizi nezvládly zejména ty státy, které mají za úkol chránit vnější schengenskou hranici na jihu Evropy.

Fico: Povinné kvóty jsou falešnou solidaritou

Slovenský premiér a předseda Směru-SD Robert Fico v projevu řekl, že evropská politika ohledně uprchlické krize selhala. „Do Evropy nelegálně vstoupily stovky tisíc migrantů, a to především z ekonomických důvodů. Je třeba se soustředit na stabilizaci zemí, jako je Sýrie, odkud pochází nejvíce migrantů. Je třeba důsledně chránit schengenskou hranici,“ vyhlásil Fico.

Povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků v EU, které Bratislava tento týden napadla u Soudního dvora EU, označil Fico za falešnou solidaritu při řešení migrační krize. „Bezpečnost občanů Slovenské republiky je pro vládu na prvním místě. Až poté přichází v úvahu všechno ostatní,“ uvedl slovenský premiér.

Žalobu proti kvótám podalo také Maďarsko. Naopak Česko, které při hlasování ministrů vnitra EU o zavedení povinných kvót bylo rovněž proti, nehodlá vůči tomuto rozhodnutí podnikat právní kroky.