Tři roky po amnestii: České věznice jsou opět přeplněné

Za mřížemi je skoro 21 tisíc vězňů (zdroj: ČT24)

Tři roky po amnestii prezidenta Klause jsou české věznice opět přeplněné. Původně klesly počty trestanců na 16 tisíc, teď je v celách téměř 21 tisíc lidí. A vězňů zřejmě bude dál přibývat – už teď tvoří zhruba čtvrtinu vězňů recidivisté, kteří byli po amnestii znovu odsouzeni.

Kapacita českých věznic je 20 400 vězněných osob, jenže už teď je za mřížemi 20 800 lidí. Každý měsíc přibývá zhruba 200 vězňů, za rok 2015 se tak počet uvězněných zvýší skoro o 2500. Přeplněná je i kuřimská věznice, kde by normálně mělo být 480 odsouzených, teď jich tam je ale skoro 600.

Nedostatek místa tak pociťují samotní vězni: na pokoji, kde by normálně mělo být osm postelí, teď spí dvanáct vězňů. „Je tam větší tenze mezi těmi odsouzenými, nese to větší riziko napadání jak mezi sebou, tak zaměstnanců,“ popisuje rizika generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek.

Nefungují alternativní tresty pro vězně

Podle odborníků přibývá vězňů například proto, že se nedaří jejich náprava, nefunguje následná péče, ale ani alternativní tresty. Dodnes například chybí elektronické náramky: „Domácí vězení - velká akce, všichni s tím spojovali naděje a očekávání, že se sníží počet vězňů. Ale nedošlo k tomu, protože se doteď nevysoutěžil elektronický monitorovací systém,“ kritizuje bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

I ministerstvo si od elektronických náramků slibuje, že by pomohly snížit počty lidí ve věznicích, zkušebně by je první vězni mohli používat od června.

Další řešení, jako třeba stavět nová zařízení, zatím úředníci nechtějí. „Situaci v českém vězeňství by nejrychleji pomohlo, kdyby čeští soudci ukládali více peněžitých trestů,“ domnívá se náměstek ministra spravedlnosti Vladimír Zimmel (ČSSD). V sousedním Německu prý peněžní tresty tvoří 80 procent všech uložených trestů.

  • Letos se otevřela nová ubytovna na Pankráci pro zhruba 100 vězňů, znovu se otevřela pobočka pro 150 odsouzených žen ve Velkých Přílepech a v Břeclavi-Poštorné zahájila provoz pobočka věznice pro 200 vězňů. Další ubytovny vzniknou ve věznicích v Hradci Králové a v Rapoticích.

„V Česku máme dlouhodobě 22 až 24 tisíc vězňů, bylo to i po celou dobu mého působení na ministerstvu. Pak díky amnestii došlo k poklesu a logicky se to číslo opět zvyšuje. Proto jsem docela překvapen, že tehdy ministerstvo spravedlnosti uzavřelo některé věznice. Trestní politika ČR nepočítala s tím, že stav po amnestii byl výjimečný,“ prohlásil exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Exministr Pospíšil: V Česku máme dlouhodobě 22 -24 tisíc vězňů (zdroj: ČT24)