Na východ Ukrajiny míří kamiony s moukou a postelemi

Česko posílá další humanitární pomoc na Ukrajinu. Dva plně naložené kamiony prošly ve středu celní kontrolou v Paskově na Frýdecko-Místecku. Jedno auto plné postelí míří do vojenských nemocnic v Kyjevě a Ternopolu. Druhé veze mouku na východ do města Slavjansk. Odtud se bude rozvážet do lokalit v Doněcké oblasti, ve kterých se stále bojuje.

Jde o humanitární pomoc, kterou už poněkolikáté zajistila z darů českých podnikatelů organizace Chuť pomáhat. Hlavním koordinátorem je spolupracovník Člověka v tísni Ivo Dokoupil, který byl na Ukrajině s humanitární pomocí už několikrát.

Zatímco moderní polohovací postele jsou určené pro nemocnice ukrajinského ministerstva vnitra v Kyjevě a Ternopolu, kamion se čtyřiadvaceti tunami mouky bude pokračovat do města Slavjansk, které leží necelých sto kilometrů od Donbasu. Řidič by tam měl dorazit v sobotu.

Česká mouka míří do oblasti bojů

„Ze Slavjnska se bude mouka rozvážet přímo do lokalit, ve kterých probíhají bojové operace. Žije tam několik set tisíc lidí a naši kolegové z Ukrajiny tam budují malé pekárny, které by měly zásobovat lidi chlebem z české mouky,“ vysvětloval Dokoupil. 

Člověk v tísni poslal do Doněcké a Luhanské oblasti vedle potravin, oblečení a dalších věcí přes sedmdesát tun mouky už na jaře. Organizace Chuť pomáhat chce do konce roku vypravit na východ Ukrajiny ještě jeden konvoj, pravděpodobně s potravinami.

Na Ukrajině pomáhá dlouhodobě i Charita České republiky. Aktuálně nabízí tamním lidem také psychologickou pomoc. Ve městech, která se ubránila proruským separatistům, žije na tři sta padesát tisíc uprchlíků ze zabraných území Doněcka a Luhanska. Charita vyškolila dvě stě ukrajinských psychologů, kteří pracují s válkou postiženými a vystrašenými dětmi i dospělými.