Shromáždění k 17. listopadu mohou narušit extremisté - policie posiluje v ulicích

Policie kvůli bezpečnostním rizikům posiluje v ulicích (zdroj: ČT24)

Během veřejných akcí k výročí 17. listopadu hrozí provokace extremistů, varují premiér Sobotka i ministr vnitra Chovanec. Podle premiéra obavy o průběh oslav souvisejí s napětím, které vyvolaly teroristické útoky v Paříži. Policie proto do ulic vyšle víc policistů, než bylo původně v plánu. Teroristický útok však v Česku podle policejního prezidia nehrozí.

Obavy o poklidný průběh oslav 17. listopadu pramení podle ministra Chovance z náznaků, že by veřejná shromáždění chtěly narušit extremistické skupiny. „Máme avízo, že některé extremistické skupiny by chtěly zneužít 17. listopad pro určitý projev své politiky,“ uvedl Chovanec. „Chtěl bych požádat, aby lidé brali 17. listopad jako pietní akt a aby nedali extremistům prostor k tomu, aby šířili nenávist,“ dodal.

V Událostech, komentářích pak ministr extremistům vzkazoval: „Policie je připravena, nebude se bát zasáhnout v případě, že překročí zákon a překročí únosnou mez. My nemáme ambice zasahovat proti verbálním projevům, ale pokud se někdo uchýlí k jiné formě, tak musí počítat s tím, že odezva policie bude okamžitá.“ 

„V kontextu zvýšeného napětí v souvislosti s atentáty v Paříži bude 17. listopadu posílena přítomnost bezpečnostních složek v ulicích Prahy,“ dodal premiér. Podle informací policejního prezidia bude více policistů nasazeno i v dalších městech. „Naše hlídky budou především tam, kde bude větší počet lidí. Na ohlášená setkání budeme dohlížet nejen v metropoli České republiky, ale i v ostatních regionech, například v Brně nebo v Ostravě,“ napsala mluvčí prezidia Jana Macalíková.  

V ulicích budou podle policejního prezidia v pohotovosti pořádkové jednotky i operativci ze služby kriminální policie a vyšetřování. Připraveni jsou kynologové i jízdní policisté. Po teroristických útocích je i nadále zvýšený policejní dohled na letištích s mezinárodním provozem, vlakových nádražích a dalších rizikových místech. Speciálně v hlavním městě pak bude nasazeno několik set policistů včetně antikonfliktního týmu a specialistů z policejního prezidia. 

Velké akce na Albertově i na Národní třídě

Události ze 17. listopadu 1989, které vedly k pádu komunistického režimu v Československu, si budou od rána připomínat politici u památníku na Národní třídě. Pietní vzpomínkové akce se ale budou konat i před Hlávkovou kolejí v Praze, a to jako připomínka obětí nacistické persekuce československých vysokoškoláků ze 17. listopadu 1939. 

Prezident Miloš Zeman se po roce opět zúčastní oslav na Albertově. Zatímco loni se musel potýkat s davem svým odpůrců, letos na Albertov svolali demonstraci prezidentovi příznivci – zúčastní se jí i členové organizace Blok proti islámu.  Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident k přítomným promluví - mluvčí ale odmítá, že by se na Albertově sešli extremisté.   

obrázek
Zdroj: ČT24

Názoroví odpůrci Zemana či Bloku proti islámu se sejdou v centru Prahy. Na náměstí Míru budou odpoledne demonstrovat příznivci iniciativy Proti projevům nenávisti. Ve stejnou dobu se na Národní třídě v Praze a na Moravském náměstí v Brně uskuteční happening Karta pro příštího prezidenta, jehož účastníci budou moct napsat na kartu jména možných nástupců Zemana. 

Během dne se uskuteční i několik dalších akcí. Na Národní třídě chce například spolek Bez komunistů.cz vytvořením lidského řetězu připomenout oběti komunismu. Večer se pak ve Státní opeře budou předávat čtyřem osobnostem Ceny Paměti národa.  

Svátečního dne chtějí využít i pravicoví extremisté. Dělnická strana sociální spravedlnosti bude na Václavském náměstí demonstrovat za „národní hrdost a suverenitu, proti imigraci a diktátu Bruselu“. Proti politice vlády chce protestovat na náměstí Republiky také Národní demokracie

Vydáno pod