Rok po žďárské tragédii se změny v psychiatrii rozhýbávají, i když pomalu

Přesně před rokem na střední škole ve Žďáru nad Sázavou vtrhla nepříčetná schizofrenička do budovy školy a smrtelně pobodala šestnáctiletého studenta Petra Vejvodu, který bránil ostatní spolužáky. Tragédie upozornila na mnohé nedostatky psychiatrické péče a bezprostředně po ní následovaly sliby politiků na změny ve zdravotnictví, rozhodování soudů i zajištění bezpečnosti ve školách. Dílčí změny žďárská tragédie rozhýbala, podle odborníků by ale měly být intenzivnější a komplexnější.

Česku chybí ucelený systém péče o duševně nemocné. „Je potřeba, aby se zabezpečily léčebny a víc se dbalo na nemocné. Za rok se nic nezměnilo, byly to jen plané sliby,“ domnívá se otec Petra Kamil Vejvoda. Ambulantní psychiatři si dlouhodobě stěžují, že kvůli velkému množství pacientů nemůžou jejich stav dostatečně sledovat.

  • Schizofrenička přijela 14. října 2014 do Žďáru nad Sázavou. Se studenty se dostala do šaten školy, kde si vzala jako rukojmí dvě dívky. Na pomoc jim přišel Petr Vejvoda. Nepříčetná žena ho zabila několika bodnutími nožem. Zraněny byly i dvě studentky a zasahující policista.

Podfinancování ochranné léčby se má proto od ledna 2016 změnit. „Pacient v ochranném léčení může být léčen tak draze, jak potřebuje, a může chodit tak často, jak potřebuje,“ vysvětlil předseda České psychiatrické společnosti Martin Hollý.

Nový zákon o ochranné léčbě ale zatím chybí. Ministerstvo mluví o postupných změnách psychiatrické péče, které jsou naplánované do roku 2022. Hotový je návrh zákona, podle kterého budou psychiatři okamžitě oznamovat problémy v léčbě nejen soudu, ale i policii.

Ministerstvo naopak upustilo od zřízení registru potenciálně nebezpečných osob. Takový seznam by byl protiústavní. „Realizace strategie reformy psychiatrické péče, která byla ministerstvem vydaná, nabrala trochu více na obrátkách, ale pořád jsme ještě v té iniciační fázi,“ upřesnil Hollý.

Téma Událostí: Rok po žďárské tragédii se změny v psychiatrii rozhýbávají (zdroj: ČT24)

Změny rozhýbala žďárská tragédie i v soudnictví, následovaly plošné kontroly rozhodování o ochranné léčbě. Debata podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána vedla k pečlivějšímu zkoumání jednotlivých případů. Povinnost vyžádat si vždy oponentní znalecký posudek soudci zatím ale mít nebudou. A to i přesto, že špičky justice ale opakovaně upozorňují ministerstvo i poslance na zastaralý zákon o znalcích.

Terčem kritiky se stalo i nedostatečné zabezpečení žďárské školy. Útočnice se dovnitř dostala ráno před vyučováním společně se studenty, přestože ke vstupu byla potřeba čipová karta. Kontrola inspektorů nakonec konstatovala, že obchodní akademie nechybovala. Mnohé školy ani takovéto zabezpečení dodnes nemají, na ministerstvu školství proto vznikl fond, který jim měl na nákup bezpečnostního zařízení přispět. Na všechny školy se ale nedostalo, některé si bzučáky na dveře, kamery a obrazovky pořídily z vlastních rezerv.