Poučení z Uherského Brodu: Střelce zpacifikují speciální hlídky, dorazí do 10 minut

UDÁLOSTI: Policie po Uherském Brodě posiluje prvosledové hlídky (zdroj: ČT24)

Po zimním útoku střelce v Uherském Brodě změnila policie podobu speciálně vycvičených prvosledových hlídek. Zvýšil se jejich počet a rozšířila výzbroj. Zatímco zásahové jednotky jsou rozmístěny tak, že jejich příjezd může trvat i hodinu, prvosledové hlídky mají být na místě do deseti minut.

Speciální skupiny, které policie označuje jako prvosledové hlídky, jsou odpovědí na útok v Uherském Brodě. Policie po něm čelila kritice mimo jiné proto, že trvalo velmi dlouho, než přijela zásahová jednotka z Brna. Prvosledové hlídky mají být rozmístěny tak, aby byly schopné přijet do deseti minut. Například v Kraji Vysočina jich proto je šest.

Balistická vesta, štít a dlouhá zbraň

Od běžných hlídek pořádkové policie se prvosledové hlídky na první pohled liší výzbrojí. „Je oproti normálním hlídkám navíc vybavena samopalem, balistickou přilbou, balistickou vestou a balistickým štítem,“ přiblížil velitel pořádkové policie na Vysočině Aleš Indra.

Prvosledové hlídky mají také lepší výcvik, aby dokázaly rychle zneškodnit případného střelce. „Zaměřujeme se konkrétně na vstupy a taktiku, abychom z toho vyvázli živí,“ podotkl příslušník zvláštní hlídky Radan Hradecký.

Právě Radan Hradecký za sebou už má i ostrý zásah u střelby. „Došlo ke střelbě na zasahující policisty. Vše dobře dopadlo, nemuseli jsme použít zbraň, byl zpacifikován – právě díky vybavení, které teď máme,“ přiblížil.

Mění se i výuka nových policistů

Změna v přístupu k rychlým zásahům například proti osamělým střelcům ale nekončí sestavením hlídek s lepším vybavením a výcvikem. Po Uherském Brodě se změnila také příprava v policejních školách. „Noví policisté by měli odcházet vyškoleni i z problematiky aktivního střelce,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Ministerstvo vnitra také chce policii posílit. Příští rok k ní má přijít 800 nových lidí, na které úřad vyčlenil zhruba půl miliardy korun. Podle koncepce rozvoje policie by do roku 2020 mělo přijít k policii celkem 1300 nových lidí.