Začíná kampaň proti opíjení dětí. Policisté vyrazili do barů

Policisté začali kontrolovat provozovatele barů a restaurací, jestli neprodávají alkohol dětem a mladistvým. Do mimořádně rozsáhlé akce, která potrvá do konce roku, se zapojí hasiči, celníci, zdravotníci, pracovníci obchodní inspekce a živnostenského úřadu. Je to reakce na stále rostoucí počet dětí, které mají zkušenosti s alkoholem.

Iniciativa k masivním kontrolám dodržování zákazu prodeje alkoholu dětem a mladistvým vychází především od protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. Zdůrazňuje, že za posledních dvacet let vzrostl počet mladistvých, kteří pravidelně pijí alkohol, o sto procent. A opíjí se stále více dětí. Česká republika je kvůli kritizována také mezinárodními organizacemi.

Opíjí se stále více školáků

Negativní trend potvrzují průzkumy. Například podle organizace OECD vzrostl od roku 2002 počet dětí, které mají zkušenosti s alkoholem, ze sedmdesáti na devadesát čtyři procent.

„Zvlášť nás trápí to, že se hranice posouvají stále níž. Dvacet procent žáků devátých tříd má zkušenost s opilostí, často se stává se, že děti končí na jednotkách intenzivní péče,“ řekl Vobořil. Zdůraznil, že tyto děti jsou až sedmkrát více náchylné k závislostem na alkoholu i drogách.

Jindřich Vobořil o kampani proti podávání alkoholu dětem (zdroj: ČT24)

Podle policie nemá akce svou rozsáhlostí obdoby. „Jedná se o nejmasivnější opatření proti provozovatelům restaurací,“ sdělil ředitel pořádkové policie Martin Hrinka. Upozornil, že při udělování pokut budou policisté nekompromisní a půjdou k horní hranici sankcí. Na místě mohou provozovatelé dostat pokutu až pět tisíc korun, v přestupkovém řízení až patnáct tisíc.

Následovat budou další opatření

Vobořil zdůraznil, že vzhledem k tomu, že je to předem ohlášená akce, je preventivní. Má vzbudit pozornost a debatu. Následovat budou další opatření. „Ve sněmovně je nová legislativa, která by měla zajistit lepší vymahatelnost práva. Kontroloři si totiž stěžují, že často nejsou schopni postihnout ty, kteří zákon nedodržují,“ uvedl.

Dalších asi sto dvacet opatření a úkolů obsahují akční plány, které schválila vláda. Řeší různé formy prevence i dostupnost alkoholu v prostředí, kde se děti pohybují. „Věřím, že se nám postupně podaří nárůst zastavit a stáhnout ho do normálních mezí,“ uvedl koordinátor.

Na vině je velká tolerance dospělých

Na vině dnešního stavu je podle odborníků i přílišná tolerance české společnosti k alkoholu. „Jsme až příliš liberální k návykovým látkám. Mělo by být zakázáno pít alkohol na školských i veřejných akcích, kde jsou děti,“ míní dětský psychiatr Jaroslav Matýs. Podle Vobořila se také problém dlouho opomíjel. „Více jsme se věnovali nelegálním drogám,“ připustil.

Do kontrol barů se zapojí tisíce policistů z celé republiky. Zaměří se nejprve na provozovny, ve kterých už zjistili, že se na zákaz prodeje alkoholu dětem a mladistvým nedbá.