Poslanci zpřísnili podmínky pro předváděcí akce

Poslanci schválili novelu zákona o ochraně spotřebitele. Předloha zpřísňuje podmínky pro pořádání předváděcích prodejních akcí. Návrh počítá třeba s tím, že by na letácích nově byly uvedeny ceny zboží. Pořadatelé by také nesměli přímo při těchto akcích a ve lhůtě dalších sedmi dní přijímat od kupujících žádné peníze. Sněmovna už také v prvním čtení schválila rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Odpoledne se poslanci vrátili k debatě o kontroverzním návrhu na zavedení elektronické evidence tržeb.

Pro přísnější podmínky na předváděcích akcích panovala ve sněmovně vzácná shoda, ruku zvedli všichni poslanci. Vládní novela zákona má umožnit to, aby inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) mohli nahrávat průběh předváděcích prodejních akcí i bez souhlasu jejich pořadatelů. Předloha, která nyní zamíří do Senátu, má zavést mimo jiné možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů.

Sněmovna také schválila několik pozměňovacích návrhů k vládní předloze. Jeroným Tejc (ČSSD) prosadil, aby byla na letáku uvedena cena – lidé by si tak podle něj mohli předem zjistit, nakolik je nabídka výhodná.

Rovněž sedmidenní lhůta pro zákaz přijímání peněz, jak ji prosadil ústavně-právní výbor, má kupující ochránit před praktikami takzvaných šmejdů. Zamezit by měla případům, kdy kupující využije práva odstoupit do dvou týdnů od smlouvy, které se však nenaplní třeba kvůli tomu, že podnikatel sídlí na fiktivní adrese a jako kontaktní adresu uvede poštovní box nebo společnost zruší.

Bojovat proti šmejdům se učí i senioři na Univerzitě třetího věku

Jak rozpoznat nekalé praktiky prodejců se ale senioři učí i sami. Třeba na přednáškách Právnické fakulty na olomoucké univerzitě. Dozvědí se například, jak odhalit zákeřné půjčky, jak předejít exekucím i jak fungují předváděcí akce.

Události: Senioři se učí bojovat proti šmejdům (zdroj: ČT24)

Jedna z posluchaček uvedla, že její kamarádky už takzvaným šmejdům naletěly. Podepsaly například nevýhodné obchodní smlouvy vytištěné drobným písmem a s řadou dodatků na závěr. 

Odborníci ale varují před novými praktikami šmejdů. Seniory totiž vozí na prodejní akce za hranice, třeba do Turecka, kde se uzavírají smlouvy podle tamního práva.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Do zákona o ochraně spotřebitele se dostala na návrh Radka Vondráčka (ANO) také úprava podmínek pro zřizování registrů s údaji o spolehlivosti a platební morálce klientů. Registry budou smět provozovat pouze neziskové organizace. Pro vzájemné informování a zpracovávání osobních údajů nebude zapotřebí souhlasu spotřebitele. Prodávající, který bude údaje do registru poskytovat, bude muset svého zákazníka uvědomit, že jeho údaje budou nebo mohou být v evidenci vedeny.

Prodávající už také nebude moci k hovorům v souvislosti s uzavřenou smlouvou využívat veřejnou komunikační službu za vyšší než běžné ceny hovoru.

Rozšíření pravomocí NKÚ prošlo prvním čtením

Poslanci podpořili v prvním čtení rozšíření pravomocí NKÚ. Prověrky úřadu by se mohly nově týkat například hospodaření obcí, krajů, jejich příspěvkových organizací, státních fondů, zdravotních pojišťoven, veřejných vysokých škol a firem, v nichž má stát, obce nebo kraje nadpoloviční podíl.

Kritika se nesla hlavně z řad opoziční ODS, nepodařilo se jí ale prosadit návrh, aby dolní komora předlohu vrátila vládě k dopracování. ODS žádá vnést do kontrol samospráv systém, aby jich nebylo tolik jako nyní a nepřekrývaly se. Na samosprávy by měl zákon dopadnout postupně od roku 2017 do roku 2021 v závislosti na počtu obyvatel.

obrázek
Zdroj: ČT24

NKÚ by mohl podle novely prověřovat také Českou televizi, Český rozhlas a Českou národní banku. Předloha vyjmenovává i veřejné výzkumné instituce, dobrovolné svazky obcí, regionální rady regionu soudržnosti a školy zřízené státem, obcemi nebo kraji.

Návrhy na rozšíření kompetencí NKÚ projednávali poslanci už v minulém volebním období sněmovny. Senát ale tehdy ústavní novelu i prováděcí zákon zamítl. Senátoři kritizovali hlavně to, že kontroly by se týkaly také obecních a krajských samospráv. Sněmovna nemá možnost v případě ústavních změn horní komoru přehlasovat.