Trenky připravily o místo i velitele Hradní stráže

Velitelem Hradní stráže již není Radim Studený. Náčelník vojenské kanceláře Hradu Rostislav Pilc ho odvolal, oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Studeného odchod avizoval prezident Miloš Zeman již dříve v souvislosti s nahrazením prezidentské standarty trenkami. Kvůli tomu již z Hradu odešel šéf prezidentovy ochranky.

Již druhý z lidí, kteří mají na starost ochranu Pražského hradu a prezidenta republiky, končí kvůli trenkám ve funkci. Po šéfovi prezidentské ochranky Petru Dongresovi, který požádal o převelení, opouští Hrad také dosavadní velitel tamní stráže Radim Studený.

„Jde jednoznačně o reakci na útok organizované tlupy zlodějů, která způsobila daňovým poplatníkům škodu bezmála sto tisíc korun, na Pražský hrad,“ řekl Jiří Ovčáček. Prezidentův mluvčí přitom nevyloučil, že personální změny budou pokračovat.

„Potvrzuji své odvolání a nebudu se k tomu dále vyjadřovat. Věřím, že to pochopíte. Vše prosím řešte s Vojenskou kanceláří prezidenta republiky a s mluvčím prezidenta,“ uvedl odvolaný Radim Studený pro Českou televizi.

Velitel Hradní stráže končí ve funkci (zdroj: ČT24)

Nového velitele zatím Hradní stráž nemá a prezidentův mluvčí neví, kdo by jím mohl být. „Jistě bude proveden velmi pečlivý personální výběr. Ale v tuto chvíli je to předčasná otázka,“ podotkl.

Otázka politická, nebo bezpečnostní?

Prezidentskou standartu nahradili červenými trenýrkami členové umělecké skupiny Ztohoven. Chtěli tak kritizovat prezidentovu politiku, vedle debaty o prezidentovi či vhodnosti takového činu se také rozhořela diskuse o důkladnosti zabezpečení Pražského hradu a bezpečnosti hlavy státu.

Prezident Zeman sám bezprostředně vyzval k nahrazení Dongrese, a když ten požádal o přeložení, naznačil, že očekává i další personální změny, mimo jiné ve velení Hradní stráže. Také policejní prezident Tomáš Tuhý řekl, že za to, aby aktivisté nelezli na střechu, zodpovídá spíše Hradní stráž než prezidentská ochranka. Ta má podle něj na starosti vnitřní část Hradu a osobní ochranu prezidenta.

- Velitelem Hradní stráže byl rodák z Ostravy od dubna 2007 do října 2015.

- Jeho úkolem bylo zlepšit pověst jednotky po sérii afér – sexuální zneužívání, šikana nebo focení pornografických materiálů vojáky v uniformách.

- Než převzal velení Hradní stráže, působil absolvent brněnské vojenské akademie na armádním generálním štábu, mimo jiné jako velitel výcvikového praporu a zabezpečovací
brigády generálního štábu.

Radim Studený
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Členové skupiny Ztohoven vnikli na střechu Hradu v přestrojení za kominíky v neděli 20. září. „Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic,“ uvedla skupina k akci na svém webu. Hrad čin označil za zneuctění státních symbolů a hovoří o fašizaci pražské kavárny.