Ústavní soud dal Mašínové šanci na navrácení rodinného statku

Zdena Mašínová se možná dočká vrácení rodinného statku v Lošanech na Kolínsku. Momentálně šest osmin nemovitosti drží stát, zbytek patří Mašínové. Její žalobu musí podle nálezu Ústavního soudu znovu řešit Okresní soud v Kolíně. Dva bratři Zdeny Mašínové vedli protikomunistickou odbojovou skupinu, její otec Josef byl bojovníkem proti nacismu.

Rodinný statek, kde žili Mašínové po staletí, leží ladem a Zdena Mašínová se o nemovitost soudí se státem. Podle ústavních soudců nedůstojný stav místa, které by mělo být připomínkou hrdinství. 

Po revoluci dostala Zdena Mašínová ze statku, který původně zabavili komunisté, zpátky jen dvě osminy. Zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové zůstali v emigraci a do Česka se nevrátili.

V roce 2012 se Zdena Mašínová pokusila vyřešit situaci podáním žaloby k Okresnímu soudu v Kolíně. Domáhala se zrušení takzvané postupní smlouvy, na jejímž základě přešel statek v roce 1940 z otce na děti, tedy Zdenu a její bratry. Dále měla žaloba vést k určení, že ke dni své smrti byl její otec stále majitelem statku.

Rodinný statek Mašínů v Lošanech na Kolínsku
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Okresní soud v Kolíně ale žalobu z procesních důvodů zamítl. O určení vlastnictví totiž požádala jen Mašínová jako jediný z více dědiců. Verdikt postupně potvrdil jak Krajský soud v Praze, tak Nejvyšší soud.

Mašínová v ústavní stížnosti argumentovala, že její bratři s podáním žaloby předem souhlasili, ale nechtěli se soudního řízení v Česku účastnit. S tím se ztotožnil i Ústavní soud. Podle něj není povinností justice slepě uplatňovat paragrafy, ale nalézat individuální spravedlnost. Bratři zjevně s postupem Zdeny Mašínové souhlasili a nebyl tedy důvod, aby soud žalobu zamítl.

Soudce zpravodaj David Uhlíř o případu statku Mašínových (zdroj: ČT24)

Okresní soud v Kolíně podle ÚS  chyboval a postupoval příliš formalisticky. Nepoučil Mašínovou o povinnosti postupovat koordinovaně s ostatními dědici a rovnou její žalobu zamítl. Případem se proto musí znovu zabívat.

(Ne)důstojné místo

Ústavní soudci také zdůraznili, že Josef Mašín starší, generálmajor in moriam, náleží k největším hrdinům země. Bylo by vhodné, aby byl jeho rodný dům důstojnou památkou, což podle soudu zabezpečí lépe rodina než stát. 

„Je to satisfakce pro mě až neočekávaná, mám z toho dobrý pocit. Jsem ráda, že jsem byla trpělivá a došlo to až sem a je tedy aspoň určitá naděje,“ řekla novinářům Zdena Mašínová. Josef Mašín mladší dosud žije v USA, Ctirad tam zemřel v srpnu 2011.

Zdena Mašínová v reakci na nález Ústavního soudu (zdroj: ČT24)

Bratři emigrovali v roce 1953, jejich skupina zabila při útěku na Západ šest lidí z ozbrojených složek státu. Kritici jim vyčítají zejména zastřelení ozbrojeného pokladníka a usmrcení příslušníka SNB omámeného chloroformem. Názory na odbojovou skupinu bratří Mašínů se dodnes různí.