214 strážníků nemá maturitu, na konci roku skončí

Na konci roku opustí městskou a obecní policii na řadě míst Česka strážníci, kteří nemají maturitu. Už teď je jasné, kolik jich bude – uplynul totiž poslední termín opravných maturit, kdy si ještě mohli vzdělání doplnit. Bez zkoušky můžou sloužit jen do 31. prosince.

Loni nemělo v celé zemi maturitu 480 strážníků. Výjimku z povinné maturity dostali jen ti, kterým bylo v roce 2009 více než 45 let. Tehdy totiž začala platit novela zákona o městské policii. Na výjimku měli nárok i ti, kteří složili alespoň tři zkoušky z odborné způsobilosti před zkušební komisí ministerstva vnitra. Ostatní se buď rozhodli studovat, nebo skončit.

  • k 1. 1. 2014 – 480
  • k 24. 9. 2015 – 214
    Zdroj: Ministerstvo vnitra a městské policie

Nejvíc lidí musí odejít od městské policie v Praze – asi sto. Metropole má ovšem podstav už teď– chybí tam až 240 strážníků. A například na severu Česka – v Chrastavě na Liberecku – odejde víc než polovina pětičlenného sboru. Pryč musí i chrastavský velitel Alan Grebson. Ten nyní uvedl, že do práce kdysi nastupoval za určitých podmínek. Stát ho teď ale nutí do něčeho, co sám nechce.

„Vlastně jsme jako zaměstnavatelé nuceni ho vyhodit proti naší vlastní vůli," komentoval situaci starosta Chrastavy Michael Canov.

Strážníci v Brně
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Alan Grebson je původním povoláním řezník a nevešel se do žádné z výjimek. Přesto do školy nešel. Má malé děti a skloubit studium se zaměstnáním by se mu prý nepodařilo – práci by musel odbývat.

Mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová uvedla, že všichni strážníci měli šestiletou výjimku a během ní jim vedení opakovaně připomínalo, že si vzdělání budou muset doplnit, jinak že skončí.

Zájemce, kteří mají maturitu, možná přetáhne Policie ČR

Sehnat nové síly ale nebude pro radnice lehké. Zájem o potenciální pracovníky mají totiž i armáda a republiková policie. Tam jsou zaměstnanci ve služebním poměru a většinou berou víc peněz.

  • Ministr vnitra Milan Chovanec chce na navýšení policejního a hasičského sboru dát v příštím roce 650 milionů korun. Počítá s přijetím 800 nových policistů. V příštích čtyřech letech jich chce nabrat 4000.

Zatímco strážníci bez maturity musí na konci roku skončit, například poddůstojníci Hradní stráže můžou sloužit dál. Desátníkům a četařům totiž stačí k funkci výuční list.

Události: U městské policie už jen s maturitou (zdroj: ČT24)