Pro aktivní zálohy chystá armáda výcvik profesionálů

Členové aktivních záloh budou cvičit s profesionálními vojáky bojových jednotek. Na jednání sněmovního výboru pro obranu to řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Podle jeho slov má v budoucnu mít každý člen aktivních záloh svou vlastní zbraň a potřebnou výbavu. Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost David Kádner upozornil, že je potřeba ještě zajistit na proměnu záloh do budoucna také peníze.

„Dnes hodnotíme možnosti, kde by se zbraně nechaly ukládat, abychom v případě povolání zálohy neřešili, jakým způsobem zbraně rychle sehnat, ale aby přišel k vojenské jednotce a věděl, že tam má vlastní zbraň, vlastní přilbu i vlastní prostředky," přiblížil České televizi náčelník Generálního štábu AČR Josef Bečvář.

Předseda sněmovního výboru David Kádner uvedl, že doposud členové záloh, které fungují v krajích, měli zbraně uloženy kdesi mimo svoji působnost. Kádner ocenil, že si armádní velení uvědomuje důležitost záloh především do budoucna a začal se jejich stavem zabývat. „Tito vojáci aktivních záloh jsou dobře vycvičení. Bohužel jsme je nikdy nevyužili, v tu chvíli nám zbytečně odcházeli do civilu, přesněji řečeno rušili smlouvy,“ komentoval situaci.

Na výboru se řešily i finance na rozšíření záloh

Podle předsedy výboru vykrystalizovala pro rozvoj aktivních záloh klíčová otázka peněz. Panuje prý totiž velká nejistota, zda peníze pokryjí průběžnou proměnou i v horizontu delším, než je příští rok. Pro zahájení velkých projektů to je špatná zpráva, soudí.

V dnešní době si nemůže žádná země dovolit podcenit vnitřní a vnější bezpečnost. Nechceme něco jen na papíře, když víme, kolik tisíc potřebujeme členů aktivních záloh. Chceme dělat nějaké masivní nábory, které vlastně už jsou. A dozvídáme se, že by se také mohlo stát, že za dva roky budou tyto snahy zastaveny, protože na to nebudou peníze.
David Kádner
poslanec, předseda výboru pro obranu a bezpečnost

Vláda zlepšení podmínek pro vojáky v aktivních zálohách podporuje

Ve sněmovně se chystá další čtení návrhu, který by přinesl více výhod pro vojáky v aktivních zálohách. V současnosti dostávají odměnu 500 korun měsíčně, při cvičení dále náhradu mzdy a „kapesné“ v průměru 25 korun za den cvičení. Měsíční odměna by se podle návrhu měla zvednout na 1000 korun. Za každý den cvičení by „záložáci“ dostávali plat odpovídající průměrnému tarifu profesionálního vojáka na stejné pozici. Vojáci v záloze by měli nárok také na proviantní či výstrojní příspěvek či na rekondiční pobyty.

Dnes mají zálohy okolo 1200 členů, dlouhodobě se však přílišnému zájmu netěší. Do budoucna jich armáda chce mít až čtyřnásobek. Přilákat by chtěla především vysokoškolské studenty s ohledem na jejich věk, vzdělání a tím i možnost jejich zapojení do profesionální armády.

David Kádner: Proměna aktivních záloh potřebuje rozpočtovou jistotu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod