Zakladatel H-Systemu Smetka zůstává ve vězení, odpykal si téměř 11 let

Strůjce miliardového podvodu v kauze vytunelovaného H-Systemu Petr Smetka zůstává ve vězení. Pražský městský soud tak podle justičních zdrojů vyhověl stížnosti žalobců proti jeho podmínečnému propuštění, které mu letos v květnu povolil obvodní soud.

Obvodní soud Smetku propustil se sedmiletou zkušební lhůtou a zaplacením škody poškozeným. Žalobci ale podali stížnost. Jednání odvolacího soudu se konalo za zavřenými dveřmi, bez přítomnosti obžalovaného, advokáta i státního zástupce. Soud výsledek nezveřejnil, nejdříve ho musí obdržet všechny strany řízení. Podle justičních zdrojů ale vyhověl žalobcům. Pokud by totiž Smetku propustil z vězení, musel by okamžitě zaslat příkaz do věznice. Mluvčí pankrácké věznice Jiří Doleší uvedl, že zatím od soudu žádný příkaz nepřišel.

Z dvanáctiletého trestu si Smetka odpykal téměř 11 let. Soudy se žádostmi o jeho podmíněné propuštění zabývají opakovaně. Městský soud v Praze rozhodoval už pošesté. Dosud nepravomocné rozhodnutí vždy zrušil a vrátil k novému projednání. Argumentoval tím, že Smetka nesplnil základní podmínku a neodškodnil podvedené klienty H-Systemu.

O bydlení přišlo nejméně 1095 zájemců

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, přičemž stihla dokončit jen 34 rodinných domů.

Majoritní akcionář H-Systemu Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti. Smetka tvrdil, že je nevinný. Hájil se tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr. V kauze přišlo nejméně 1095 zájemců o byt či dům a více než 980 milionů korun.