Česká zbrojovka uspěla se stížností na zakázku balistických vest

Policejní prezidium letos v květnu zrušilo zakázku na téměř 7500 balistických vest pro policisty, údajně již nesplňují náležitá kritéria. Česká zbrojovka však s argumentací prezidia nesouhlasí, obrátila se proto na antimonopolní úřad, který jí dal za pravdu. Podle úřadu musí zakázka pokračovat.

Středočeská policie vlastní asi tisíc neprůstřelných vest, část z nich už ale musí obměnit. Nové vybavení měla dostat od Policejního prezidia. Nakonec je ale musí pořídit sama. „Obdrželi jsme finanční hotovost ve výši dvou milionů a čtyř set tisíc korun. Tyto finance jsou určeny na nákup balistických vest. Vystačí nám to na 105 kusů,“ říká mluvčí Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

Podobně situaci řeší i v dalších krajích. Původně se přitom vesty měly nakoupit centrálně. Jenže zakázku za 85 milionů bez DPH policejní prezidium zrušilo. „Předmětným zadávacím řízením by byl do výkonu služby implementován prvek, který už neodpovídá současné bezpečnostní situaci,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán.

V čem konkrétně už vesty nejsou dost dobré, prezidium nevysvětlilo. Podle odborníků by zachytily naprostou většinu kulek, se kterými se policisté mohou setkat. Uznávají ale, že by měly i své limity. „Nezachytí to například střelu ze samopalu nebo střelu s ocelovým jádrem,“ vysvětluje zbrojní analytik Jaroslav Štefec.

Události: Zakázka na policejní vesty (zdroj: ČT24)

To ale prý nebyl hlavní důvod zrušení zakázky. Prezidium řešilo hlavně průtahy v tendru. „Zasvěcení vědí, že jeden dodavatel nebyl na zakázku příliš dobře připraven a v podstatě hrál na zdrženou,“ prozradil Štefec.

Proti úplnému zrušení zakázky se ale ohradila Česká zbrojovka, která se o dodání vest ucházela. „Nesouhlasíme s argumenty policejního prezidia, které uvádí pro zrušení té zakázky,“ říká Petr Vávra z vedení firmy. Zbrojovka se proto obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A ten její argumentaci uznal a rozhodl, že uvedené důvody zrušení veřejné zakázky jsou nezákonné.

„Naše současné rozhodnutí je takové, že se pokračuje v soutěži,“ konstatuje předseda Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. Rozhodnutí ale není pravomocné, prezidium proti němu podalo rozklad.