Sobota se stala nejteplejším dnem roku. Vedro vydrží do září

ČR zažila nejteplejší den roku. Jak se lidé chladili? (zdroj: ČT24)

Sobotní počasí zlomilo nový rekord. S 39,8 stupně, které naměřili ve středočeských Dobřichovicích a Řeži, se stal 8. srpen nejteplejším dnem roku. Česko překonalo i některé středomořské země. Vedra navíc budou pokračovat i příští týden a podle dlouhodobého výhledu meteorologů vydrží teploty kolem třicítky až do září.

Už v sobotu ráno třetina měřicích stanic hlásila další, v pořadá devatenáctou tropickou noc, kdy teploty neklesnou pod dvacet stupňů. Vůbec nejvíc naměřili v Seči na Chrudimsku, kde teplota vystoupala až na 25,4 stupně Celsia, kdežto šumavská stanice Kvilda-Perla na Prachaticku naměřila pouhých 4,6 stupně.

V Řeži a v Dobřichovicích teploty vystoupaly na 39,8 stupně, čímž o půl stupně zlomily včerejší rekord pro letošní rok. Do absolutního republikového maxima - 40,4 stupně - tak zbývalo jen šest desetin. Za současnou vlnou veder stojí přísun teplého vzduchu ze Španělska a západního Středomoří, výstraha před extrémním horkem platí až do sobotního večera. Od západu by pak mohlo přijít několik bouřek nebo přeháněk.

Předpověď: Příští týden sedmatřicet

V neděli se očekává nepatrné ochlazení, podle dlouhodobého výhledu, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav, by horko nemělo Česko opouštět ani v následujících dnech. Během dalších čtyř týdnů se totiž budou teploty pohybovat nad dlouhodobým průměrem, do poloviny měsíce by ho měly dokonce „extrémně převyšovat“. V příštím týdnu tak mají teploty zůstávat na 37 stupních.

Teploty v neděli
Zdroj: ČT24

V následujících týdnech bude výhledu horní hranice nejvyšších teplot klesat na 30 stupňů, poté na 28 a na přelomu srpna a září na 27 stupňů.

Meteorologové zároveň uvádějí, že objem srážek nadále zůstane pod dlouhodobým průměrem, zvláště příští týden. Potom by se nad Českem voda sice objevit měla, protože ale má jít převážně o bouřky, očekává se rozložení srážek velice nerovnoměrné. Sucha a vysoké nebezpečí požárů proto budou minimálně v příštím týdnu pokračovat: „Bude docházet k dalšímu zasychání vegetace a k dalším poklesům neregulovaných vodních toků.“

Týdenní výhled
Zdroj: ČT24

Hasiči zasahují v Jizerských horách, pomáhá horská služba

Vyprahlá krajina, která už od března nabírá srážkový deficit, navíc přidělává práci hasičům. Už během noci zlikvidovali požár šesti hektarů lesa u Světic nedaleko Prahy. Místo zůstalo pod dohledem kvůli extrémnímu suchu a proto, že se oheň dostal i do kořenového systému. Předběžný odhad škody se pohybuje kolem 600 tisíc korun. Zcela uhašen byl už také lesní požár poblíž Jílového u Prahy, kde platil také třetí stupeň požárního poplachu a kde rovněž s hašením pomáhal vrtulník.

Sobota povolala hasiče k hořícím stromům mezi Dobřívem a Pavlovskem na Rokycansku, kde oheň zasáhl plochu zhruba 20 hektarů. Zasahovat také v části chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Plameny šlehají v nepřístupném terénu na vrcholu Měděnce nedaleko Nového Města pod Smrkem, likvidaci požáru komplikuje i vítr.

K sedmé hodině večerní vyjížděli hasiči už ke 156 požárům, což je přesně trojnásobek denního průměru. Požáry jsou v drtivé většině v přírodním prostředí. Všude kam se po republice podíváme, hořelo pole nebo les.
Nicole Zaoralová
mluvčí Generálního ředitelství HZS ČR
Požárů propuká třikrát více. Vedra nepolevují