Nejteplejší den v roce, ale ne v historii. Další pokus v sobotu

Česko prožilo dosud nejteplejší den roku. Na většině stanic padly denní rekordy, nejvyšší teplotu roku 39,3 stupně Celsia zaznamenali meteorologové v Husinci-Řeži u Prahy, 39 stupňů bylo i v Dobřichovicích a nejméně na pěti dalších místech bylo více než 38 stupňů. Historicky nejvyšší teplota 40,4 stupně Celsia ale zatím zůstává nepokořena. V Česku platí výstraha na extrémní teploty, která se týká i soboty. Maxima by měla dosáhnout 38 stupňů, do neděle ale vedra již poleví. Zato hrozí bouřky.

Nejteplejšími místy v Česku jsou Husinec-Řež a Dobřichovice. Ta nadále drží teplotní rekord z roku 2012, Řež je ovšem nejteplejším místem letošního roku. Na obou místech bylo alespoň 39 stupňů a více. Z dalších pěti míst potom přišly údaje s čísly přesahujícími 38 stupňů Celsia. Na jedenácti měřicích stanicích v zemi padly jejich lokální historické rekordy a na většině míst vznikly nové denní rekordy. „Na téměř všech stanicích, měřících v ČR v síti ČHMÚ déle než 30 let, byl nastolen nový teplotní rekord k 7. srpnu. Těchto stanic s novým rekordem je 135 a patří mezi ně i pražské Klementinum,“ uvedl meteorolog Pavel Šimandl.

  • Jihočeský: 37 °C ve Vráži
  • Jihomoravský: 37,4 °C ve Strážnici
  • Královéhradecký: 37,9 °C v Hradci Králové
  • Liberecký: 38,5 °C v České Lípě
  • Moravskoslezský: 36,1 °C v Oticích
  • Olomoucký: 37,9 °C v Pasece
  • Pardubický: 37,2 °C v Pardubicích
  • Plzeňský: 38 °C ve Staňkově
  • Středočeský: 39,3 °C v Husinci-Řeži
  • Ústecký: 38,5 °C v Kopistech
  • Vysočina: 36 °C v Havlíčkově Brodě
  • Zlínský: 36,7 °C ve Vsetíně

Vedra poleví v neděli, ale jen nakrátko

Výstraha před extrémně vysokými teplotami platí od 13:00 až do sobotních 20:00 pro Prahu a Středočeský, Plzeňský, Pardubický a Královéhradecký kraj a od sobotních 13:00 také pro Ústecký kraj. I v sobotu v těchto regionech mohou vystoupat denní maxima nad 37 stupňů, pro zbytek republiky platí po stejnou dobu výstraha před velmi vysokými teplotami, které místy překročí 34 stupňů.

Na přelomu týdne sice extrémní vedra poleví, bude to ale jenom nakrátko. „V neděli i dalších dnech příštího týdne se budou vyskytovat na našem území i nadále velmi vysoké a vysoké teploty vzduchu,“ upozornil Český hydrometeorologický ústav. Ochlazení budou předcházet bouřky, které se objeví během soboty, a to především na západě Čech.

Pít ano, ale ne alkohol

Lidé by měli kvůli horku omezit pohyb a tělesnou zátěž venku a pobyt na přímém slunci. „Máme udržovat pitný režim a vyhýbat se alkoholu – tedy ne jít na zahrádku na pivo,“ doporučuje přednostka pracoviště preventivní kardiologie IKEMu Věra Adámková. Vhodnými nápoji jsou voda, slabý čaj, jemně perlivé vody a ředěné džusy, naopak vyvarovat by se lidé měli silně perlivých a sladkých nápojů. Celkem by měl dospělý vypít tři litry tekutin, dítě alespoň dva litry.

Kardioložka: Zásadní je pitný režim (zdroj: ČT24)

„Horko je špatné hlavně pro malé děti, protože jejich tělíčko se přehřívá, pro staré lidi, kteří mají snížený pocit žízně, a pro lidi, kteří berou různé léky,“ dodala kardioložka. Jako obranu proti vysokým teplotám doporučuje také bavlněné vzdušné oděvy světlých barev a pokrývku hlavy. „Doporučuje se také ochlazení hlavy vodou,“ doplnila Adámková.

  • Kolapsů z horka v hlavním městě tento týden přibylo, ve čtvrtek jich ošetřila pražská záchranka 15, což je nejvíc za celý týden. V horkých dnech vyjíždějí záchranáři často také k tonoucím a k hromadným otravám, které způsobil oxid uhelnatý unikající z plynové karmy.
Nárůst pacientů na interním oddělení Nemocnice Na Bulovce s kolapsovým stavem je zhruba o 50 procent, konkrétně to znamená zhruba každý den 20 pacientů s touto diagnózou. Většinu přiveze záchranná služba, některé přiváží rodinní příslušníci. Zároveň kožní klinika a také interní oddělení ošetřují denně zhruba 5 pacientů bodnutých vosou.
Martin Šalek
tiskový mluvčí Nemocnice na Bulovce

„S teplotami do 35 stupňů se středoevropský organismus dokáže vypořádat,“ vysvětlila kardioložka, ale při teplotách nad 35 stupňů by lidé neměli vydávat velké sportovní výkony ani vykonávat třeba manuální práci na zahrádkách. Do jídelníčku při extrémních vedrech nepatří těžká jídla, smetanové omáčky, naopak lékaři doporučují dostatek ovoce a zeleniny.

Šimpanzi v zoo ve Dvoře Králové dostali na osvěžení zmraženou ovocnou směs
Zdroj: David Taneček/ČTK

Města ukazují své možnosti

Čísla, která výrazně převyšují maxima naměřená ve vzduchu, odečtou z přístrojů ti, kdo vyrazí měřit teplotu vydlážděných ploch ve městech. Například na náměstí Svobody v Brně ukázala termokamera až 48,5 stupně – na orloji. Ovšem i dláždění bylo tam, kam svítilo slunce, rozpálené na 48 stupňů. „Oproti tomu kašna na pozadí má zhruba 29,5 stupně,“ srovnal termokamerový technik Bronislav Nejedlý. Podstatně nižší hodnoty se objevují v parcích u stromů. „Jestliže strom vypařuje vodu z několika metrů čtverečních listů – má třeba listovou plochu 80 metrů – pak se dostáváme i na desítky kilowattů chladicího výkonu,“ vysvětlil přírodovědec Jan Pokorný.

Radnice Hradce Králové si nechala vytvořit i teplotní mapu města. „Chceme to prakticky využívat. Jednak při plánování zeleně po městě, abychom docílili lepšího náhledu na to, že je zeleň všude potřeba,“ uvedla vedoucí městského odboru životního prostředí Iva Šedivá.

Pohled Událostí: Nejteplejší den roku (zdroj: ČT24)

Ve Zlínském kraji se nesmí volně zakládat ohně a pálit tráva

Ve Zlínském kraji se nesmějí zakládat ohně na volných prostranstvích a pálit tráva či odpad. Vyhlášení období nepříznivých klimatických podmínek vydal kvůli zvýšenému nebezpečí vzniku požárů hejtman Stanislav Mišák na doporučení hasičů.

V kraji je nyní zakázáno pálit suchou trávu, odpad, slámu či větve na volném prostranství, zejména v blízkosti lesů, souvislých travních porostů a polí s obilovinami a pícninami. Lidé také nesmějí používat pyrotechniku, při které se objeví otevřený plamen. Otevřený oheň nesmějí používat ani pracovníci v lese. Zakázány jsou jízdy parních lokomotiv.

Ilustrační foto
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK