Valachová představila 9 náměstků včetně Štecha a Hulinského

Praha - Na ministerstvu školství bude působit devět náměstků včetně dvou politických. Prvním náměstkem se stane prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech, politickým náměstekem bude i Petr Hulinský (ČSSD). Na své pozici zůstane jen lidovecký náměstek pro vzdělávání Jaroslav Fidrmuc. Nové vedení resortu představila ministryně školství Kateřina Valachová (nestraník za ČSSD).

Ministryně školství o nových náměstcích a prioritách resortu (zdroj: ČT24)

Na ministerstvu školství bude působit sedm odborných a dva političtí náměstci. Nově byla zřízena funkce náměstka pro řízení sekce majetkové, kterou bude zastávat Ivo Krýsa. Majetková sekce bude mít na starost veřejné soutěže, IT zakázky a podřízené organizace, řekla Valachová. Podle ministryně přispěje k větší transparentnosti a hospodárnosti.

Političtí náměstci: Štech a Hulinský

Prvním náměstkem bude Stanislav Štech, který nastoupí v polovině července. Prorektor Univerzity Karlovy, jehož jméno se skloňovalo v souvislosti s kandidaturou na šéfa školství, bude mít vedle zastupování ministryně v době její nepřítomnosti na starost také strategii.

Na post politického náměstka byl ještě exministrem Marcelem Chládkem (ČSSD) přesunut rovněž dosavadní náměstek pro sport Petr Hulinský (ČSSD). Náměstkem pro sport se stane Pavel Šulc, který poslední rok pracoval jako vrchní ředitel sekce sportu a mládeže.

Jako náměstek v úřadu už za bývalého ministra působil zástupce ANO Robert Plaga, který se z nespecifikované funkce zástupce koaličního partnera přesunul na post náměstka pro vysoké školy, vědu a výzkum. Tam vystřídal Jaromíra Vebera. Novou legislativní náměstkyní je Dana Prudíková, která přichází z Úřadu vlády. 

Rovněž na Úřadu vlády naposledy působil i Václav Velčovský, který byl pověřen řízením sekce operačních programů. Pověřenou ekonomickou náměstkyní se stala Zuzana Matoušková, jež v posledních osmi letech řídila na ministerstvu školství sekci financování.

Valachová chce vzkřísit jednotné přijímačky na SŠ

Na jaře příštího roku se znovu budou testovat jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory středních škol, avizovala také ministryně. Podoba povinných přijímacích zkoušek, s níž počítá aktuální návrh novely školského zákona, se zřejmě změní. Bude se o tom podle jejích slov ještě jednat.

Ke svým plánům Valachová rovněž uvedla, že hodlá prosazovat zavedení povinného posledního roku předškolního vzdělávání. Naváže tak na návrh svého předchůdce Marcela Chládka (ČSSD) i přesto, že nedávno zveřejněná případová studie poukázala na možná vážná úskalí tohoto plošného opatření. Děti by podle Valachové měly mít umožněno, aby se do vzdělávací soustavy dostávaly ještě dříve.