Hlas proti xenofobii se také nadechuje. Obrací se i na Sobotku

Platforma Stop nenávisti zveřejnila svou výzvu adresovanou premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a ministrovi vnitra Milanu Chovancovi k odsouzení rasismu a xenofobie. Za dva dny ji podpořilo přes 5 tisíc lidí. Autoři požadují, aby se jako vládní činitelé otevřeně ohradili proti nenávistným a protiústavním projevům odpůrců migrace. Cílem platformy je také ukázat, že české společnosti nejsou nenávistné projevy lhostejné.

„Naší zemí se šíří vlna nenávisti v souvislosti s možným přijímáním uprchlíků. Veřejnou debatu ovládla prostřednictvím několika jedinců a jejich iniciativ atmosféra paniky, zastrašování a výhrůžek,“ píší autoři otevřeného dopisu. Podle mluvčí platformy Apoleny Rychlíkové jde mimo jiné o pokus aktivizovat lidi, které projevy xenofobie a rasismu trápí a pohoršují, stejně jako ukázat, že „velké části české společnosti to není lhostejné“.

Nově vzniklé seskupení reaguje na protiimigrantské demonstrace z poslední doby. Sobotka ani Chovanec zatím žádnou odezvu nezveřejnili. Oba ale ještě před uveřejněním otevřeného dopisu odsoudili projevy na středeční demonstraci, které se účastnilo asi 550 lidí.

Demonstranti v týdnu protestovali se šibenicemi

Zaznívala na ní hesla jako „Čechy Čechům“, „My jsme národ“ nebo „My jsme tady doma“. Účastníci varovali třeba před „hordami nadržených černochů“ a na akci nesli makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“. Ministr Chovanec po akci vyzval k prověření zásahu policie.

Šibenice vzdemuly protest - Stop nenávisti (zdroj: ČT24)

Projevy podněcující násilí a nenávist stejně jako populismus a demagogii některých politických uskupení odsoudila také nová ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD). Rychlíková je přesvědčená o tom, že česká společnost je vůči uprchlíkům naladěná velmi agresivně.

Projevilo se to podle ní u petice sdružení Blok proti islámu, které vede Martin Konvička. „Konvičkovu iniciativu podepsalo během relativně krátké doby 150 tisíc lidí,“ připomněla. „Je to paradoxní v tom, že tady vlastně skoro žádné uprchlíky nemáme, nebo s nimi nejsou problémy,“ upozornila dokumentaristka.

Mezi podporovateli Stop nenávisti se objevila i veřejně známá jména:

  • dokumentaristka Helena Třeštíková
  • hudebník Moimir Papalescu
  • filozof Miroslav Petříček
  • historik Michal Pullman
  • signatáři Charty 77 Petr Uhl a Petr Vránek