Hybášková jako velvyslankyně EU míří z Iráku do Namibie

Evropská diplomatická služba potvrdila dlouhodobé zvěsti, že se bývalá česká europoslankyně Jana Hybášková stane velvyslankyní Evropské unie v Namibii.

Jan Hybášková dosud zastupovala osmadvacet zemí Evropské unie v diplomaticky i bezpečnostně složitém Bagdádu, a to od roku 2011. Zájmy Unie teď bude hájit na jihozápadě afrického kontinentu. Jde o jeden z více než deseti velvyslaneckých přesunů. Dlouholetá kariérní diplomatka Hybášková už před časem uvedla, že by na nový post měla nastoupit od září.

Další zkušenosti z velvyslaneckých postů Slovinska, Kuvajtu a Kataru

Poslankyní v Evropském parlamentu byla Hybášková v letech 2004 a 2009, hodně se věnovala zahraniční a bezpečnostní politice. V roce 2010 se v čele pražské volební kandidátky lidovců pokoušela dostat do Poslanecké sněmovny, ale neuspěla. V letech 2006 až 2007 stála v čele formace SNK-ED, v roce 2008 založila Evropskou demokratickou stranu, které předsedala.

Hybášková dříve působila na ministerstvu zahraničí, byla velvyslankyní ve Slovinsku, v Kuvajtu a Kataru, přičemž měla na starosti také Irák. Vystudovala arabistiku na Filozofické fakultě UK v Praze. Mluví plynně arabsky.