I běžné léky na kašel mohou ovlivnit řidiče stejně jako droga

Praha - Lékaři i lékárníci upozorňují na rostoucí problém medikamentů za volantem. Například běžné přípravky proti kašli mohou být stejně nebezpečné jako některé drogy. Člověk se po nich hůř soustředí. Prevence ale v téhle oblasti chybí a řidiči riziko podceňují. Podle průzkumu o něm pětina z nich nemá ani tušení.

Nejčastější nežádoucí účinky léků, jako je pocení, únava nebo rozostřené vidění, mohou vést až k nehodě. „Po požití sedativ nebo antidepresiv se zvyšuje riziko dopravní nehody až pětkrát,“ upozorňuje vedoucí oddělení BESIP Martin Farář.

„To, co způsobují některé léky, je prakticky ekvivalent toho, co známe u pouličních drog. Rozdíl tam není prakticky žádný,“ dodává adiktolog Michal Miovský. Chemické látky obsažené v lécích zrychlují i zpomalují reakce. Některé mají psychotropní efekt a mohou způsobovat halucinace.  

Události: Řidiči často podceňují účinky léků (zdroj: ČT24)

Řidiče mohou překvapit i účinky „neškodných“ léků

Může jít přitom o zcela běžné léky: na uklidnění, na kašel i některé nosní spreje. „Často způsobuje únavu skupina tzv. benzodiazepimu - látky, které se používají na zklidnění nebo jako preparáty na podporu usínání. Přípravek, který si pacient vezme třeba ve večerních hodinách, může ovlivňovat pozornost i ráno,“ varuje viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný.  

V těchto případech je doporučeno řídit až po deseti hodinách. Jenže jak ukázal průzkum mezi lékárníky, mnozí lidé o těchto rizicích vůbec neví. „Skoro 60 procent nevědělo o tom, že jejich léčivé přípravky tyto nežádoucí účinky mají,“ potvrzuje neznalost pacientů Hojný.

Pro veřejnost neexistuje žádný seznam léků, které mohou snižovat schopnost soustředit se na řízení. Informace lze získat jen v lékárně nebo od praktického lékaře. V případě léků bez předpisu by měli pacienti věnovat pozornost příbalovým letákům.

Varování před léky ovlivňujícími řízení je dnes nepovinné
Zdroj: ČT24

Pacientům dřív pomáhal výstražný trojúhelník na lécích, dnes toto varování na krabičkách chybí. Výrobce ho uvádět nemusí. Lékaři by přesto vítali, kdyby se na problematické přípravky vrátil.

Pokud krevní testy nebo dotazník po nehodě odhalí, že řidič způsobil nehodu pod vlivem léků, hrozí mu stejný postih jako u požití alkoholu nebo drog. Nejenže přijde o řidičský průkaz. Také pojišťovny mají právo po něm vymáhat mnohatisícové škody.